Referendumul pentru Căsătorie: pro-UE, şi nu RoExit

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noua tema anti-referendum este RoExit: referendumul este, brusc, fără să fi existat măcar tema, pricină de panică morală, văzut ca un pas spre ieşirea din UE.

Printre elementele care alimentează această panică se numără şi ceea ce pare a fi un fake news reprobabil: inventarea unei afirmaţii atribuite lui Marian Munteanu. Acesta ar fi declarat, într-o emisiune de la Antena 3, că referendumul ar fi o declaraţie de independenţă „faţă de UE”.

În primul rând, Marian Munteanu era acolo în nume propriu. El nu se reprezintă decât pe sine şi, eventual, organizaţia pe care o conduce.

În al doilea rând, Munteanu nu a zis că Referendumul ar fi o declaraţie de independenţă FAŢĂ DE UE. Aceste din urmă cuvinte îi sunt atribuite în mod fals de către un lider politic. Vedeţi, în fapt, ce a zis în studio – la link-ul de aici, la min 1:21:30. Mă întreb, de ce au nevoie de minciuni adversarii Referendumului? De ce încă o minciună aruncată într-o dezbatere pe care o vor cu orice chip dinamitată?

Dar, dincolo de fake news-uri şi hoax-uri menite propagării unei panici care să îndepărteze oamenii de Referendum, să cercetăm mai raţional subiectul de fond. Este acest act împotriva UE? Am toate argumentele nu doar că NU e împotriva, ci şi că poate întări loialitatea românilor faţă de UE:

1.       Referendumul are loc tocmai pentru că în cadrul UE dreptul familiei ţine de competenţa statelor membre. Este un act de suveranitate şi de independenţă, dar asta în exact ACELE DOMENII care sunt rezervate suveranităţii şi independenţei statelor naţionale.

2.     Românii au aflat, cu ocazia acestei dezbateri, că UE nu e o structură tiranică ce le impune valori şi instituţii cu care nu sunt de acord. Ci este o structură în cadrul căreia îşi pot afirma pe domenii-cheie identitatea. Culmea este tocmai propaganda anti-referendarilor produce un efect invers: ei vor ca oamenii să creadă că UE este pentru căsătorii homosexuale şi că a face altfel e împotriva UE. Abia asta ar alimenta euroscepticismul. În fapt, mai mult de jumătate dintre ţările UE recunosc, în acest moment, Căsătoria doar în forma ei milenară, între un bărbat şi o femeie.

3.       Nici Coaliţia pentru Familie, nici BOR şi celelalte culte nu au emis nici cel mai mic mesaj împotriva UE. Singurii care au inventat o temă anti-UE legată de Referendum sunt oponenţii acestuia. Care, încă odată, joacă urât şi inechitabil.

Aşadar, a-ţi afirma identitatea, a-ţi negocia interesele, a decide în domenii-cheie în mod suveran, toate aceste lucruri întăresc loialitatea faţă de structura în cadrul căreia te poţi afirma astfel. Strategia exit devine o variantă doar când percepi că eşti deprivat de identitate, de decizie şi de autonomie. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite