Record absolut în ceea ce priveşte transplantul renal de la donatori în moarte cerebrală în 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:
115 intervenţii tip transplant renal, realizate în 2014 FOTO Eduard Eenea
115 intervenţii tip transplant renal, realizate în 2014 FOTO Eduard Eenea

La nivelul anului 2013 au fost realizate 77 de intervenţii tip transplant renal de la donatori aflaţi în moarte cerebrală. Anunţul a fost făcut de şeful Centrului de Chirurgie Urologică, Dializă şi Transplant Renal Fundeni, academicianul Ioanel Sinescu.

„Pentru 2013 putem vorbi despre un record absolut în ceea ce priveşte transplantul renal de la donatori în moarte cerebrală-77 de astfel de transplanturi. Dacă ne gândim că în anul 1998 au fost efectuate doar 2 transplanturi cu rinichi de la astfel de donatori, creşterea este spectaculoasă. Este important să precizăm că, în momente tragice sunt persoane care se gândesc la salvarea altor vieţi”, a declarat Sinescu.

Mai exact, la capitolul transplanturi renale, anul 2013 a fost unul de vârf pentru ultimii cinci ani, fiind realizate 115 astfel de intervenţii, în creştere de la 55 în 2012.

Peste 7.500 de internări în centrul de la Institutul Fundeni

De asemenea, din cele peste 7.500 de internări făcute în 2013 în centru, 7.300 au fost pentru proceduri urologice, media zilnică fiind de 35, arată chirurgul.

„Cea de-a XXX-a ediţie a Congresului National de Urologie ROMURO, cu participare internaţională, va fi un nou succes pentru urologia românească, plasând medicina din România pe harta comunităţilor urologice performante. Prin sesiunile şi dezbaterile care au loc în cadrul acestui eveniment de amploare, specialişti de top din urologia internaţională vor aduce un plus de valoare acestui complex domeniu medical”, a precizat academicianul Ioanel Sinescu.

Infecţiile intraspitaliceşti, favorizate de antibiotice

Infecţiile intraspitaliceşti apar mai des la pacienţii cu imunitate scăzută şi, în formele foarte grave de boală, o posibilă cauză fiind şi utilizarea excesivă de antibiotice atunci nu este cazul. Anunţul a fost făcut de secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, medicul Dorel Săndesc.

„O posibilă cauză a infecţiilor cu germeni rezistenţi la antibiotic este aceea că, la nivel mondial, lumea foloseşte antibiotice, deşi nu este cazul. Un roşu în gât este tratat cu antibiotic, deşi nu este cazul", a declarat secretatul de stat, cu ocazia Congresului Naţional de Urologie 2014.

Incidenţa infecţiilor urinare, în creştere

La rândul său, academicianul Ioanel Sinescu a spus că incidenţa infecţiilor urinare este în creştere, acestea fiind cauzate, cel mai frecvent, de germeni rezistenţi la antibiotice. „De asemenea, a crescut şi numărul infecţiilor intraspitaliceşti nu numai în România, dar şi la nivel mondial”, a subliniat şi Sinescu.

Infecţii nosocomiale în Bârlad

Cele mai recente cazuri de infecţii de acest fel au fost depistate la Bârlad, unde conducerea Spitalului de Urgenţă a decis reducerea cu câteva ore pe zi a programului de vizită pentru toţi pacienţii internaţi în unitatea medicală, din cauza extinderii focarului de infecţie nosocomială provocat de bacteria clostridium difficile.

Focarul de infecţie nosocomială a fost confirmat în aprilie, numărul pacienţilor care au contractat bacteria ajungând, în prezent, la 17. Conducerea spitalului din Bârlad a afirmat că „este puţin probabil” să identifice sursa focarului.


Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

300 de transplanturi de rinichi, 118 transplanturi de ficat şi unul de cord, realizate în 2013

Anul trecut au fost realizate 300 de transplanturi de rinichi, 118 transplanturi de ficat şi unul de cord, conform datelor Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), date publicităţii joi de Ministerul Sănătăţii (MS).

Ministrul Sănătăţii a numit un nou director executiv la cârma Agenţiei Naţionale de Transplant: profesorul Radu Deac

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, l-a numit pe profesor dr. Radu Deac în funcţia de director executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant.

Irinel Popescu: România ar putea ajunge pe primele locuri în lume privind transplanturile hepatice

Şeful Clinicii de chirurgie şi transplant hepatic Fundeni, profesorul Irinel Popescu, a declarat duminică dimineaţă, în cadrul emisiunii „După 20 de ani”, că numărul de transplanturi din România a crescut semnificativ şi speră ca suma alocată de Ministerul Sănătăţii pentru astfel de proceduri să crească.

VIDEO Anchetă la Institutul Clinic Fundeni, după acuzaţii de trafic de organe

Conducerea Institutului Clinic Fundeni a demarat o anchetă internă asupra activităţii de transplant în general şi a transplantului de rinichi în special, după suspiciuni privind traficul de organe, ridicate de un reportaj cu camera ascunsă.

O sută de transplanturi hepatice la Institutul Clinic Fundeni în 2013

Institutul Clinic Fundeni a atins cifra de 100 de transplanturi hepatice efectuate în primele 10 luni ale acestui ani, înregistrând un record pentru această activitate. Concret, au fost efectuate două transplanturi hepatice la o pacientă de 59 ani cu ciroză hepatică, în urma unei infecţii cu virus B şi D, precum şi la un pacient de 57 de ani, cu ciroza hepatică datorată unei infecţii cu virus C.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite