Recomandări pentru îngrijirea la domiciliu în cazul infectării cu noul coronavirus: Dezinfectări dese şi contact cât mai redus cu persoana bolnavă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele asimptomatice care vor fi în carantină la domiciliu, precum şi bolnavii care prezintă simptomele infectării cu noul coronavirus vor fi îngrijiţi cu respectarea unui set de recomandări menite să limiteze răspândirea virusului, se arată într-un document dat publlicităţii de Ministerul Sănătăţii.

Sursa documentului este ISS (Institutul Superior de Sănătate) - principalul centru de cercetare, control şi consultanţă tehnico-ştiinţifică în domeniul sănătăţii publice din Italia. Document a fost redactat în original de Gruppo ISS „Comunicazione Nuovo Coronavirus”, în baza surselor oferite de OMS şi ISS, în data de 10 martie 2020.


Recomandări pentru persoanele aflate în izolare la domiciliu suspecte sau infectate cu Covid-19 şi pentru membrii familiei care îi asistă:

  • Persoana suspectă sau deja constatată a fi infectată cu COVID-19 ar trebui să stea departe de ceilalţi membri ai familiei, dacă este posibil, într-o cameră separată bine ventilată şi nu ar trebui sub nici o formă să primească vizite.
  • Cei care îl ajută trebuie să fie sănătoşi şi să nu aibă boli care să-l pună în pericol dacă este infectat. Membrii familiei trebuie să stea în alte camere , iar dacă nu este posibil - să ţină o distanţă de cel puţin 1 metru faţă de persoana infectată şi să doarmă într-un alt pat.
  • Cei care asistă pacientul trebuie să poarte o mască chirurgicală poziţionată cu grijă pe faţă atunci când se află în aceeaşi cameră. Dacă masca este umedă sau murdară din cauza secreţiilor, este necesar să o înlocuiţi imediat şi să vă spălaţi mâinile după scoaterea ei.
  • Mâinile trebuie spălate bine cu apă şi săpun sau cu o soluţie hidro-alcoolică după fiecare contact cu cel infectat sau cu mediul în care acesta se află, înainte şi după prepararea alimentelor, înainte de a mânca, după folosirea băii şi ori de câte ori mâinile par murdare.
  • Mâinile trebuie uscate folosind prosoape de hârtie de unică folosinţă. Dacă acest lucru nu este posibil, utilizaţi prosoape rezervate (pentru fiecare în parte) şi înlocuiţi-le atunci când sunt ude.
  • Cine are grijă de cel infectat trebuie să-şi acopere gura şi nasul când tuşeşte sau strănută cu şerveţele (de unică folosinţă) sau un cot îndoit, şi apoi să se spele pe mâini.
  • Dacă nu utilizaţi şerveţele de unică folosinţă, spălaţi batistele de nas cu săpun sau detergent obişnuit cu apă.
  • Evitaţi contactul direct cu lichidele corporale, în special secreţiile orale sau respiratorii, fecalele sau urina, utilizând mănuşi de unică folosinţă.
  • Alăptarea este permisă, cu condiţia ca mama să poarte o mască şi să adopte toate regulile de igienă a mâinilor deja descrise.
  • Utilizaţi recipiente cu deschidere cu pedală dotate cu sac dublu, poziţionate în interiorul camerei persoanei infectate - pentru mănuşi de unică folosinţă, batiste, măşti şi alte deşeuri.
  • În cazul izolării la domiciliu, colectarea selectivă a deşeurilor trebuie suspendată pentru a evita acumularea de materiale potenţial periculoase care trebuie depuse în pubelele sau containerele cu deşeuri nereciclabile.
  • Îmbrăcămintea, lenjeria intimă şi de pat, prosoapele etc. contaminate vor fi puse întotdeauna într-o pungă specială separată şi neapărat purtând mănuşi. Nu agitaţi rufele murdare şi evitaţi contactul direct cu pielea şi îmbrăcămintea.
  • Evitaţi să folosiţi cu persoana infectată aceleşi periuţe de dinţi, ţigări, ustensile de bucătărie, prosoape, lenjerii de pat etc.
  • Curăţaţi şi dezinfectaţi suprafeţele şi mobilierul din dormitorul persoanei infectate, toaletele şi suprafeţele din baie cu un dezinfectant obişnuit, sau cu produse pe bază de clor (înălbitor) la o concentraţie de 0,5% clor activ sau alcool de 70%, purtând mănuşi şi haine de protecţie (de exemplu, şorţ de plastic).
  • Folosiţi mască şi mănuşi când schimbaţi lenjeria de pat a persoanei infectate.
  • Spălaţi hainele, cearşafurile, prosoapele etc. ale persoanei infectate în maşina de spălat sau cu mâna, la 60-90 °C, folosind un detergent obişnuit şi uscaţi-le bine.
  • Dacă vreun membru al familiei prezintă primele simptome ale unei infecţii respiratorii acute (febră, tuse, dureri în gât şi dificultăţi de respiraţie), contactaţi medicul de familie sau apelaţi 112. La numărul verde 0800 800 358 vi se vor oferi informaţii despre noul coronavirus.
  • Evitaţi transportul public pentru a ajunge la orice unitate sau structură sanitară, sunaţi o ambulanţă sau transportaţi pacientul cu o maşină privată şi, dacă este posibil, ţineţi geamurile vehiculului deschise.
  • Bolnavul trebuie să poarte o mască chirurgicală pentru a merge la unităţile sau structurile sanitare şi trebuie să păstreze o distanţă de cel puţin 1 metru faţă de alte persoane.
  • Orice suprafaţă contaminată cu secreţii respiratorii sau lichide corporale, în timpul transportului persoanei infectate, trebuie curăţată şi dezinfectată utilizând un dezinfectant obişnuit pe bază de clor (înălbitor) cu o concentraţie de 0,5%, clor activ sau alcool de 70%.

Sunt vizate trei categorii de persoane 

Potrivit ordinului ministrului Sănătăţii, publicat azi în Monitorul Oficial şi care modifică Ordinul nr. 414/2020, prin prin carantină se înţelege atât instituirea măsurii de carantină instituţionalizată  - în spaţii special amenajate -, măsurii de carantină la domiciliu, cât şi instituirea izolării la domiciliu.

Astfell măsura de carantină la domiciliu se ia numai în situaţia în care spaţiul permite carantinarea individuală sau în condiţii de separare completă de restul locatarilor în acelaşi domiciliu, pe baza declaraţiei pe propria răspundere, următoarelor categorii: persoanele asimptomatice care intră pe teritoriul României venind din zonele cu transmitere comunitară extinsă afectate de COVID-19 (zona roşie); persoanele asimptomatice confirmate cu coronavirus; membri de familie asimptomatici confirmaţi cu coronavirus care se carantinează la acelaşi domiciliu.

Aceste persoane au obligaţia de a se carantina la domiciliu, după caz, timp de 14 zile, precum şi de a anunţa medicul de familie cu privire la data la care a început carantinarea, prin mijloace de transmitere la distanţă, în vederea monitorizării stării de sănătate, acestea fiind monitorizate şi controlate zilnic privind respectarea măsurii, potrivit reglementării mai sus citate. 

Ordinul mai stabileşte că  data de începere a perioadei de carantinare sau izolare la domiciliu este dispusă în urma anchetei epidemiologice de către direcţiile de sănătate publică.

De asemenea, autorităţile administraţiei publice locale stabilesc spaţiile de carantină instituţionalizată, încheie contracte de închiriere a acestora, asigură eliminarea deşeurilor prin contracte cu firme specializate, stabilesc repartizarea pe camere a persoanelor carantinate şi asigură hrana acestora.

DSP-urile au obligaţia ca la ieşirea din carantină să elibereze persoanelor ce s-au aflat în această situaţie un aviz epidemiologic, potrivit aceleişi surse. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite