Realizările lui Adrian Mocanu, cel mai tânăr parlamentar: „Păi să vă iau cu câte biserici am ajutat...?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Parlamentarul trebuie să fie  mândria ţării“, crede Adrian Mocanu
„Parlamentarul trebuie să fie mândria ţării“, crede Adrian Mocanu

„Adevărul“ inaugurează astăzi un serial despre cei mai tineri dintre parlamentari. „Moştenitorii sistemului“ începe cu deputatul PSD Adrian Mocanu (29 de ani), fiul „baronului” de Buzău Victor Mocanu.

Adrian Mocanu a intrat în Parlament la numai 25 de ani dar, după trei ani şi jumătate de mandat, nu se poate lăuda cu nimic notabil. În Parlament sunt 16 demnitari sub 35 de ani. „Adevărul" vă propune,  în zilele următoare, o serie de interviuri cu cei mai tineri dintre ei. Poveştile lor sunt simple, urmând, în mare parte, câteva reţete clare: fii de baroni locali cărora li s-a predat ştafeta puterii ori copii de bani gata trimişi la şcoli de elită şi angajaţi câţiva ani în firmele părinţilor, apoi împinşi în politică. 

Adrian Mocanu (29 de ani) a fost cel mai tânăr parlamentar român postdecembrist după ce, în 2008, la numai 25 de ani, a câştigat un loc de deputat pe listele PSD într-un colegiu din Buzău. Recunoaşte că a intrat în politică datorită tatălui său, „baronul" Victor Mocanu, preşedintele Consiliului Judeţean Buzău în perioada 2000-2012. Mocanu senior a fost acuzat, între altele, că a direcţionat contracte „grase" către firma ginerelui său şi că ar fi comis nereguli grave în acordarea contractelor de deszăpezire. Anul trecut, când Adrian Mocanu s-a căsătorit cu fiica unui om de afaceri din judeţ, presa a scris că fiul „baronului" Mocanu a făcut o „nuntă de lux, cu peste 1.000 de invitaţi", dar prea puţini au luat în seamă faptul că tânărul Adrian Mocanu este el însuşi deputat şi unul dintre oamenii care ne conduc în aceste timpuri grele.

„Adevărul": Aţi devenit deputat la numai 25 de ani.
Adrian Mocanu: Da, cel mai tânăr parlamentar de după 1989. Am fost ales parlamentar în Colegiul 2 din Buzău cu un scor de 56%.

Cum i-aţi convins pe oameni să vă voteze?
Nu a fost uşor, mai ales din cauza vârstei fragede. Şi totuşi oamenii mi-au dat girul pentru că s-au săturat de aceleaşi feţe în politică, aceiaşi oameni care le promit vrute şi nevrute şi la ei pe masă nu se simte mai nimic. Cred că la următorul mandat o să ies cu un scor şi mai bun.

Veţi candida, deci, şi în această toamnă.
Da, pentru că nu-mi este ruşine să dau ochii cu electoratul. Eu cred că am făcut o altfel de politică, eu am fost „casă de casă", am fost prezent la inaugurări de şcoli, de biserici, unde şi eu am contribuit cu nişte bani aduşi de la Parlament, de la o rectificare bugetară, de la o... eu fac parte şi din Comisia de Buget-Finanţe şi cât de cât am putut ajuta autorităţile locale. Chiar acum, recent, am fost la inaugurarea unei pieţe în comuna Gura Teghii.

Am citit un reportaj făcut atunci, în 2008. Oamenii spuneau că v-au votat pentru că-l cunoşteau pe tatăl dumneavoastră. 
Nu neg acest fapt. Tatăl meu a fost preşedintele Consiliului Judeţean Buzău timp de 12 ani, a fost director la Finanţele Publice 23 de ani, ar fi o minciună să spun că n-am avut un aport de capital şi din partea lui.

Când v-aţi hotărât să intraţi în politică?
În anul 2008, tineretului social-democrat trebuia să i se dea câte un loc la alegerile parlamentare în fiecare judeţ. Şi ce-au zis: hai să-l băgăm pe băiatul ăsta să se ducă acolo, să vedem ce-o face. Eu n-am aplicat altă strategie decât „casă de casă". Vă rog frumos să mă credeţi că am fost în 22.000 de locuinţe şi am dat mâna cu fiecare om.

În 2008 aţi fost desemnat candidat la parlamentare, dar eraţi deja în politică.
Da. Tata se ducea la partid şi eu eram tot timpul cu el, sunt în mediul politic de la 16 ani. Prin prisma familiei, da, ăsta e adevărul. Nu am de ce să neg, nu mi-e ruşine cu asta. Eu am muncit, nu am fost pus ministru sau secretar de stat. Eu am fost ales de cetăţeni cu 56%. Acum, dacă nu scot 70%, n-am făcut nimic.

Tatăl dumneavoastră face parte din vechea clasă politică. Nu credeţi că asta poate fi o povară pentru dumneavoastră?
Tatăl meu a reprezentat clasa politică, dar complet altfel. Adică în Buzău s-a construit o maternitate, s-au atras fonduri, s-au făcut multe lucruri. Tatăl meu nu a fost un politician, a fost un economist care a lucrat 23 de ani la Finanţe Publice. Vedeţi dumneavoastră, noţiunea asta de politician pe mine mă cam sperie. Pare un om care nu prea ştie să facă mai nimic. Eu cred că fiecare trebuie să fie specialist într-un domeniu. Eu sunt economist, activez în Comisia de Buget-Finanţe.

Ca să fiţi un specialist, n-ar fi trebuit să şi practicaţi câţiva ani buni meseria pentru care v-aţi calificat? Doar aşa, cu o diplomă, cu nişte studii...
Staţi puţin. Eu nu am doar o diplomă şi nişte studii, sunt şi doctorand şi... n-am spus că sunt un specialist nu ştiu de care, dar oricum, adică lucrăm într-un domeniu, avem nişte noţiuni despre ceea ce facem.

După facultate, aţi lucrat ca economist?
Da, am lucrat la o firmă în judeţul Buzău.

Am citit în presa locală despre nişte legături între tatăl dumneavoastră şi cei care patronau această firmă.
Vă daţi seama, firma era în judeţul Buzău. Tata, ca preşedinte de Consiliu Judeţean, e normal să aibă relaţii cu toţi patronii de firme. Ce vi se pare nelalocul lui? E normal.

Ideea era că exista o relaţie apropiată.
N-aş putea spune foarte apropiată, dar cunoştinţe - sigur da.

Şi acolo cum v-aţi angajat?
Aveau nevoie de manageri. Am început prin a face cafea, cu toate că eram economist. A fost prin recomandare: «Domnule, am nevoie de un băiat. Aşa şi-aşa». Aveam 23 de ani şi am lucrat doi ani. La 25 de ani am devenit deputat.

Consideraţi că în cei doi ani aţi acumulat suficientă experienţă?
Experienţă la ce, de care experienţă?

De economist.
Aaa, de economist. Nu, probabil că nu. Dar tocmai de asta încerc să-mi perfecţionez studiile, fac un doctorat.

Dumneavoastră aţi spus că e bine să nu fii doar politician.
Da, dacă ne uităm în spate la cei care au fost parlamentari, o să vedem că unii au fost doar politicieni.

Riscaţi şi dumneavoastră să fiţi la fel cu numai doi ani de meserie şi deja patru ani de parlamentar. Şi sunteţi sigur de încă un mandat...
Domnule, esenţial e să ai şi nişte studii, asta voiam să spun.

CV: Adrian Mocanu

Data şi locul naşterii: 12 mai 1983, Buzău
Studii:
- Academia de Studii Economice
- Facultatea de Drept „Titu Maiorescu"
Carieră profesională:
- (2002 - 2008) Administrator la SC Romaniţa '93 SA
- (2008 - prezent) deputat în Parlamentul României

„Ultima carte... să ştii că anul ăsta n-am citit"

Sunteţi fiul unui om politic. Se formează ideea că trecerea de la vechea clasă politică la noua clasă politică nu este decât o predare de ştafetă în familie.
În ceea ce mă priveşte, lucrurile stau complet altfel. Tatăl meu n-a avut o demnitate numită, a fost ales de cetăţenii din Buzău. Şi eu am fost ales!

Nu ne-aţi răspuns la întrebare. Cum combateţi această idee?
Cum să o combat? Nu este o idee, e o realitate. Dar ce e rău în asta?

Nu ştim dacă e rău sau bine, dar e o tendinţă. Pare că se formează un fel de nomenclatură ereditară.

E mult spus. Dacă dumneavoastră mergeţi în colegiul meu să vedeţi ce părere au cetăţenii despre mine, nu cred că o să mai puneţi problema aşa. Eu am fost la hramuri de biserici, am...

Poate nu toţi cetăţenii îşi dau seama, e mai mult o chestiune de analiză politică.
Credeţi că eu am nevoie să mă voteze pe mine vreun analist? Eu am nevoie să mă voteze oamenii. Pe analiştii politici nu poţi să-i mulţumeşti oricât bine ai face.

Ce nu vă place la politicienii din vechea generaţie?
Mentalitatea trebuie schimbată.

Ce înseamnă mentalitate?
Mentalitatea, adică tot ce înseamnă mentalitate. De la bază, educaţia trebuie schimbată la noi în ţară, de la absolventul de liceu sau de facultate, trebuie schimbată mentalitatea. Tinerii nu mai învaţă meserii, toţi vor să se facă economişti, jurişti, dar cineva care să muncească... Trebuie să ştii să mergi cu o basculantă, nu mai avem. Cu asta ne confruntăm şi nu e în regulă.

Aţi ieşit la un moment dat din PSD.
Da, am fost independent câteva săptămâni din cauza unei chestii personale pe care am avut-o cu Ion Vasile, fostul lider al PSD Buzău.

N-aţi mai crezut în social-democraţie?
Am crezut în social-democraţie, n-am mai crezut în Ion Vasile. Nu mă lăsa să-mi desfăşor activitatea să mă duc să mă întâlnesc cu oamenii. Când un om are o vârstă, e greu să te înţelegi cu el. Tu poate ai altă putere de muncă, te urci în maşină şi te duci la un hram de biserică, la ceva. Pe el asta îl deranja.

Cum i-aţi explica unui tânăr care vrea să se înscrie în partid ce înseamnă social-democraţie?
Eu consider că PSD-ul în momentul actual şi USL-ul, mai ales pentru tineri... Domnule, dar ce să mai vorbim? Trebuie să ne gândim ce a făcut PDL-ul în primul rând. Ştiţi când am revenit eu în PSD după cele două săptămâni ca independent? Când nu am fost să votez tăierile de pensii şi salarii.

Totuşi, cum aţi convinge un tânăr să intre în PSD?
În primul rând e de stânga. Cum putem noi să credem în altceva decât în stânga în România. Păi, cum?

Mai sunt şi oameni care cred în dreapta.
Mda (n.r. - pare uşor îngândurat). Eu vă contrazic. Dacă vedeţi nivelul de trai din România şi îmi spuneţi mie că românii cred în valorile de dreapta... Avem mulţi asistaţi social, mulţi oameni care au un venit minim... Ăştia n-au cum să creadă în dreapta. Dreapta ştiţi ce înseamnă? Să am eu atât de mulţi bani încât să-i dau şi ăluia să trăiască şi el bine. Noi nu avem în primul rând educaţia asta. De asta sunt în PSD, partid de stânga.

V-aţi căsătorit recent cu fata celui mai bogat om din oraş.
Eu sunt cel mai bogat, de când m-am căsătorit sunt bogat sufleteşte. Da, tatăl soţiei mele este un om de afaceri, nu ştiu dacă e cel mai bogat din Buzău.

Ce maşină conduceţi?
Un Volkswagen Passat din 2008.

Citeam undeva că aveţi un BMW X6.
Am un X6? Păi dacă am un X6, uitaţi-vă în declaraţia de avere să-l vedeţi.

Am citit că aţi făcut un mic accident cu un X6.
Soţia mea are un BMW X6.

Ideea ar fi că sunteţi un om bogat şi e uşor ciudat să exclamaţi „Cum putem crede în altceva decât în stânga?".
Bogat? Sunt bogat că mi-am întemeiat o familie, că părinţii mei sunt sănătoşi. Eu cred că numai stânga poate rezolva problemele din România.

Care sunt realizările pe care le-aţi avut în cei patru ani de mandat?
Păi să vă iau cu câte biserici am ajutat şi am...?

Dar asta nu e activitate de parlamentar.
Cum să nu? Ce am făcut eu în Parlament vedeţi pe internet. Eu consider că am făcut foarte mult faţă de alţi parlamentari, ajutând comunităţile locale. Cu sume de bani, domnule. M-am zbătut împreună cu primarii şi am băgat apă în comuna Zărneşti, aducţiune de apă. În comuna Blăjani am asfaltat un drum de opt kilometri, s-au balastat uliţe, astea sunt realizări, ceva palpabil.

Dar pe astea şi le revendică şi primarii din comunele respective.
Primarii împreună cu mine au realizat.

Rolul unui parlamentar n-ar fi şi să modeleze societatea prin nişte legi?
Să schimb. Ce să schimb, de fapt?

Ceva palpabil, să nu ne mai alerge câinii pe stradă.
Mda (n.r. - pare din nou îngândurat). Păi aţi văzut câtă luptă a fost şi asta cu eutanasierea. Eu sunt un iubitor de câini, dar nu putem plăti bani mai mulţi pentru câini decât pentru copiii din spitale.

Vedeţi, vă e greu să identificaţi nişte probleme reale pentru că, provenind dintr-o familie înstărită, sunteţi uşor rupt de societate.
Eu, rupt de societate? Nu v-am spus că tocmai ieri am fost la o piaţă care s-a deschis într-o localitate de 2.000 şi ceva de suflete? 

Atunci identificaţi nişte lucruri care trebuie schimbate.
V-am spus, asta cu şomerii. Trebuie să facem ceva. În localitatea Săpoca, unde, aţi văzut, s-a intrat şi în Cartea Recordurilor cu cea mai mare salată din lume... 

A crescut în grădina unui cetăţean sau cum?
Nu, domnule, a fost preparată, salată de mâncat.

Păi şi asta cu ce ajută în problema şomajului?
Vedeţi dumneavoastră cum mă luaţi peste picior? Ce vrea să însemne că s-a făcut salată acolo? Asta înseamnă că sunt mulţi cultivatori de roşii, de ceapă, ceapă de Buzău. Trebuie să te faci cunoscut, să creezi un brand. În zona aia e şi Pleşcoi, vorbim de cârnaţii de Pleşcoi.

Şi cu salata aţi contribuit cu ceva?
Eee, am contribuit... Am fost şi eu invitat.

Deci cu social-democraţia cum rămâne?
Eu cred că, la nevoile pe care le au românii, e singura soluţie. Avem nevoie de un stat puternic care să rezolve problemele cetăţenilor. A fi de dreapta, Dumnezeu să mă ierte, dar cred că intrăm într-o groapă fără sfârşit.

Politic, cum i-aţi explica unui tânăr?
Păi, politic. Bogaţii să plătească mai mult şi săracii mai puţin. Dacă plătesc bogaţii puţin, săracii vor fi şi mai săraci. Asta e de la şcoală, ce am explicat acum. Asta înseamnă de stânga şi de dreapta.

Dumneavoastră aţi intrat în politică împins de ce dorinţă?
Împins de credinţa că o să pot să fac ceva bine cetăţenilor. Şi am şi făcut.

Ce pasiuni aveţi?
Citesc.

Care e ultima carte pe care aţi citit-o?
Pfuuu! Ultima carte, ultima carte... (se gândeşte). Ultima carte...  să ştii că anul ăsta n-am citit.

Şi uite că vine 1 octombrie. Înseamnă că nu prea e pasiune.
Ba e pasiune, dar n-am prea avut timp. Am avut şi campanie la locale, mă rog...

Alte interviuri din serialul "Moştenitorii Sistemului":

image
image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite