Reacţiile adverse severe la vaccinul AstraZeneca, pe cale de a fi descifrate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Inquam Photos / Octav Ganea
Imagine: Inquam Photos / Octav Ganea

Reacţiile severe, dar foarte rare, declanşate de vaccinul AstraZeneca seamănă cu o reacţie adversă rară la heparină (un anticoagulant injectabil folosit pentru tratarea trombozei), au concluzionat două studii citate de British Medical Journal (BMJ).

Atât persoanele vaccinate cu serul AstraZeneca, cât şi cele care au dezvoltat reacţii adverse la heparină au făcut cheaguri de sânge alături de un nivel neobişnuit de scăzut de trombocite.

Reacţia severă la serul AstraZenaca a fost catalogată de cercetători drept „trombocitopenie imunitară trombotică indusă de vaccin”. Din cei peste 20 de milioane de britanici imunizaţi cu AstraZeneca, 79 au manifestat cheaguri de sânge şi un nivel scăzut de trombocite, iar 19 au murit în urma acestor complicaţii. 

Cele două studii - efectuate de cercetătorii britanici şi cei norvegieni - arată că în cazul reacţiilor adverse la vaccinul AstraZeneca şi în cele ale pacienţilor despre care se ştia că sunt alergici la heparină există similitudini.

Cercetătorii iau în calcul, mai departe, tratamentul cu imunoglobulină intravenoasă şi anticoagulaţi care nu au la bază heparină.

Pe de altă parte, primul studiu din lume care a realizat o comparaţie directă între reacţiile imunitare declanşate de vaccinurile anti-COVID-19 dezvoltate de companiile Pfizer şi AstraZeneca a descoperit niveluri consistente şi comparabile de anticorpi la persoanele de peste 80 de ani, după inocularea lor cu prima doză a oricăruia dintre cele două seruri.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite