Reacţia lui Arafat după „reţeta naturistă antigripă“ recomandată de Olivia Steer: „O gândire care pune viaţa în pericol“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raed Arafat a mai combătut-o şi în trecut pe Olivia Steer
Raed Arafat a mai combătut-o şi în trecut pe Olivia Steer

Raed Arafat, şeful Departamentului de Situaţii de Urgenţă (DSU), a afirmat că reţetele-minune antigripale, cum este cea recomandată recent de Olivia Steer, activistă anti-vaccin, sunt o dovadă de iresponsabilitate şi chiar pot pune în pericol vieţile oamenilor.

Olivia Steer, vârf de lance al nevaccinării, a publicat recent ceea ce numeşte „reţeta naturistă a vaccinului antigripal“ şi recomanda, în mod ironic, să nu fie făcută acasă pentru că „se supără autorităţile că nu le mai iese epidemia de gripă nici pe hârtie“. 

Într-o intervenţie telefonică la România TV, Raed Arafat a atras atenţia că astfel de sfaturi sunt superficiale şi periculoase. 

„Usturoiul şi ceapa nu ştiu ce efect pot avea. Sunt sănătoase, dar asta nu înseamnă că vor crea imunitate împotriva unei boli care poate ucide. Îmi pare foarte rău, dar nu ai cum să testezi astfel de remediu... Testările se fac în laboratoare, se fac cu cercetări care sunt autorizate şi care sunt monitorizate şi care au o metodologie. Nu poţi să spui că am luat şi nu am răcit, ca şi cum remediul este bun. Acest lucru este o superficialitate şi o gândire care nu poate decât să pună viaţa în pericol, viaţa copiilor tăi sau a rudelor tale“, a declarat Arafat în emisiunea Violetei Romanescu.

Într-o altă declaraţie, la Antena Stars, Şeful DSU a precizat că astfel de recomandări sunt iresponsabile şi nu se bazează pe nimic ştiinţific când spui că e bine să consumi usturoi şi ceapă pentru a combate gripa. 

„Da, sunt alimente care sunt sănătoase, dar asta nu înseamnă că previn gripa, cum previne vaccinul. Vaccinul duce la crearea unor anticorpi care combat virusul când intră în corpul uman. Usturoiul şi ceapa nu fac aşa ceva. Şi dacă cineva pretinde că ele fac aşa ceva, trebuie să probeze acest lucru ştiinţific. Nu e suficient să fii o persoană cunoscută public ca să însemne că orice zici, e corect. Deci, trebuie să ai probe, trebuie să ai justificări, trebuie să ai argument. În momentul în care majoritatea populaţiei nu se mai vaccinează, atunci încep să apară epidemiile grave şi încep să apară decesele într-un număr foarte mare. Vaccinurile, până acum, au salvat sute de mii de vieţi şi au prevenit milioane de îmbolnăviri, de foarte multe boli. Cine vine şi spune că vaccinurile nu sunt bune, înseamnă că el sau ea, neagă evidenţa de sute de ani, de peste o sută de ani, care arată diferenţa dintre când nu erau vaccinurile şi acum, când sunt vaccinurile. Deci, vaccinul are un efect de prevenire dovedit ştiinţific şi trebuie acest lucru să fie luat în considerare“, a mai spus Raed Arafat. 

Într-un alt mesaj, Olivia Steer a răspuns celor care o întreabă insistent dacă are pregătire în domeniul medical: „Bineînţeles că am: studiez de peste zece ani naturopatia, ca autodidact. Tot de zece ani, aplic mare parte din ceea ce citesc, iar imunitatea mea nu a fost niciodată mai puternică, har Domnului! Practic, n-am mai avut un pui de gripa cât de mic tot de peste zece ani, nici nevoie de medicamente, vaccinuri, doctori, tot de atunci“. 

Totuşi, fosta prezentatoare TV a subliniat că nu dă sfaturi medicale, ci profită de faptul că România este o ţară liberă: „În schimb, citez în spaţiul public din cărţi scrise de medici, studii ştiinţifice, concluzii din experienţa personală, folosindu-mă de dreptul meu constituţional la opinie şi de dreptul meu constituţional la libera exprimare. Asta este, trebuie să ne împăcăm toţi cu ideea: într-o ţară liberă şi democratică, cetăţenii se pot bucura de drepturile lor constituţionale, fără să ceară voie. 

Şi exact asta fac şi eu: mă bucur! Mă bucur mult! Da' mult de tot!“.

Nu este pentru prima dată când Raed Arafat combate declaraţiile controversate ale activistei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite