Răzvan Cherecheş: După alegeri, vom descoperi că situaţia e dramatică şi vom intra într-o carantină dură până în ianuarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Răzvan Cherecheş, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeş Bolyai, susţine că noile măsuri antiCovid vor avea efect în 3-4 săptămâni, dar ca acestea nu sunt suficiente pentru combaterea cu succes a pandemiei. Expertul susţine că lipsesc exact cele care ar controla epidemia pe termen lung.

Într-un interviu pentru SpotMedia.ro, prof. Cherecheş şi-a exprimat temerea pentru perioada următoare: „Vom testa mai puţin, vom avea mai puţine cazuri şi vom scădea sub 3. Vom relaxa măsurile înainte de alegeri, pentru ca populaţia să fie mulţumită la alegeri. (…) După alegeri, numărul de teste va creşte din nou, vom descoperi că situaţia e dramatică şi vom intra într-un hard lockdown (carantină dură, n.r.) până în ianuarie”, spune expertul, .

Profesorul Răzvan Cherecheş a exlicat că problema se poare rezolva numai prin creşterea capacităţii de testare şi de a face anchete epidemiologice în 24 de ore. „Toate studiile arată că prindem cam o zecime dintre cei care sunt pozitivi. Testarea ar trebui să fie gratuită, punct. Toţi contacţii celor care au fost expuşi ar trebui testaţi.La noi, anchetele epidemiologie se fac cu întârziere de zile, ceea ce le face perfect inutile. Nu controlăm nimic. Sunt ţări care au alocat mii de persoane pentru anchetele epidemiologice. La noi se lucrează cu voluntari, fără protocoale standardizate, fără să existe fonduri, fără resursă umană suplimentară”, spune specialistul în interviu

Răzvan Cherecheş mai susţine că problemele de organizare administrativă care ţin de ministerul Sănătăţii sunt masive. „Dacă acum aţi merge la oricare DSP din ţară şi aţi întreba câte cazuri şi câţi contacţi ai cazurilor pozitive au avut ieri, nu vă vor putea spune”, a precizat specialistul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite