Războiul PSD-PNL a dublat alocaţia copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
3,7 milioane de copii vor beneficia de majorarea alocaţiei de la stat FOTO Click
3,7 milioane de copii vor beneficia de majorarea alocaţiei de la stat FOTO Click

Liberalii au profitat de o neatenţie a deputaţilor PSD şi au inserat un amendament care prevede dublarea alocaţiilor pentru copii. Astfel, după ce legea va fi promulgată de preşedintele Iohannis, cele 3,7 milioane de copii până în 18 ani vor primi 84 de lei alocaţie în loc de 42 de lei, cum este în prezent.

Un amendament al liberalilor care prevede dublarea alocaţiei pentru copii de la 42 de lei, cât este în prezent, la 84 de lei, a trecut de Parlament, după ce articolul a fost votat, separat şi aproape accidental, în şedinţa de ieri-dimineaţă a deputaţilor.

Concret, pe masa deputaţilor s-a aflat ieri, la şedinţa dedicată dezbaterilor şi votului asupra amendamentelor, un proiect de lege venit de la Guvern care prevedea doar creşterea alocaţiilor pentru copiii din centrele de plasament. Ordonanţa prin care s-au crescut alocaţiile copiilor defavorizaţi a fost însă amendată de liberali, care au introdus  o prevedere privind dublarea alocaţiilor pentru toţi copiii.

La şedinţa de dimineaţă a Camerei Deputaţilor, la care au participat doar 180 de deputaţi, PNL a reuşit să îşi mobilizeze oamenii la votul pe amendamente, în timp ce mai mulţi deputaţi PSD au lipsit. Astfel, amendamentul care prevedea dublarea alocaţiilor a trecut ieri dimineaţă de Parlament cu 98 de voturi favorabile şi 77 „împotrivă“. Imediat după vot, liderul deputaţilor PSD, Marian Neacşu, şi-a dat seama că a greşit şi a încercat să retrimită proiectul de lege la comisii, cu scopul de a se respinge amendamentul PNL. Ideea lui Neacşu n-a avut însă succes.

PSD şi PNL se ceartă, copiii câştigă

Odată ce amendamentul PNL a fost votat, PSD s-a văzut pus într-o situaţie delicată: avea de ales între a respinge definitiv proiectul de la Guvern şi a vota iniţiativa liberalilor. Primul semnal a venit din partea premierului Victor Ponta care a declarat, în şedinţa de Guvern derulată în paralel cu întrunirea deputaţilor, că măsura este una pozitivă, dar ar fi trebuit studiat impactul asupra bugetului.

După şedinţa de Guvern, premierul a venit în Parlament şi a mers ţintă în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, unde s-a consultat cu liberalii. Odată luată decizia politică, votul a fost previzibil: 332 de parlamentari au votat în favoarea proiectului şi, implicit, a amendamentului PNL, iar doi s-au abţinut. Printre cei care s-au abţinut se numără, în mod ciudat, liberalul Gabriel Andronache. De asemenea, deputatul Victor Ponta, deşi a fost prezent în sală,  nu figurează, conform site-ului Camerei Deputaţilor, pe lista celor care au votat proiectul de lege. Cu toate astea, Ponta a ţinut să explice votul PSD.

„Guvernului nu i s-a cerut punctul de vedere, nici nu i s-a indicat sursa de finanţare. Impactul financiar pentru acest an îl vom acoperi cu siguranţă. Vă rog ca, la întocmirea bugetului pe 2016, să avem sprijinul întregului Parlament. Nu vreau să retrăim un episod, episodul sfârşitului anului 2008, când s-au dublat salariile pentru profesori şi, după aceea, un Guvern mai puţin competent a trebuit să le amâne. Ne vom supune voinţei suverane a Parlamentului. Pentru acest an vom găsi resursele financiare“, a declarat Victor Ponta. 

„Cred că şi premierul Victor Ponta se bucură, măcar din când în când, să fie deputat. E doar un prim pas, dar vreau ca în viitorul apropiat să reuşim să mărim din nou alocaţia. Este o obligaţie, nu o problemă de orgoliu politic“, a spus şi copreşedintele liberal Alina Gorghiu, la finalul şedinţei Camerei Deputaţilor.

Ce am avut şi ce-am câştigat

În acest moment, valoarea alocaţiei este de 200 de lei pentru copiii de până la doi ani şi de 42 de lei până la vârsta de 18 ani. În cazul copiilor cu dizabilităţi, statul oferea o alocaţie de 200 de lei în primii trei ani şi de 84 de lei până la 18 ani.

După decizia de ieri a Parlamentului, alocaţia pentru copiii cu vârste între doi şi 18 ani îşi va dubla valoarea la 84 de lei, iar alocaţia pentru copiii cu dizabilităţi se va uniformiza la 200 de lei până la majorat.

Dublarea alocaţiei, o bucurie mică

Chiar dacă vorbim despre o dublare a alocaţiei pentru copii, suma de 84 de lei rămâne în continuare insuficientă pentru întreţinerea unui copil, spun însă experţii. Din aceşti bani, părinţii trebuie să aleagă, spre exemplu, ce cumpără în luna septembrie pentru un copil care începe şcoala: un ghiozdan de 70 de lei, un penar echipat de 63 de lei sau o haină de iarnă de 60 de lei.

Pentru copiii cu autism, alocaţia înseamnă o zi de terapie

În plus, copiii cu dizabilităţi au nevoie de suport financiar şi mai consistent. „Un copil cu autism trebuie să facă între două şi patru ore de terapie în fiecare zi, în condiţiile în care o singură oră costă circa 50 de lei. După un astfel de tratament, cei mici se pot recupera într-un an, doi. Aşadar, suma de 200 de lei ajunge pentru o singură zi de terapie pe lună“, a explicat Daniela Martinescu, psiholog specializat în autism.

La rândul lui, sociologul Mircea Kivu este de părere că această mărire nu va ajuta la creşterea natalităţii. „Raportat la creşterea natalităţii, impactul este zero. Studiile arată că nu ajunge alocaţia, în primul rând este nevoie de un sistem eficient de îngrijire a copilului. Pe femeile din clasa de mijloc, un copil le împiedică să-şi dezvolte cariera, iar statul trebuie să le ofere soluţii ca să nu întrerupă activitatea pentru mult timp”, crede sociologul.

Liberalii vor 200 de lei pentru toţi copiii

Totuşi, deputaţii PNL susţin că sunt conştienţi de dimensiunea pe care o implică o politică demografică eficientă şi promit că vor lupta pentru uniformizarea tuturor alocaţiilor la 200 de lei, alături de alte măsuri de stimulare.

„Ţinta noastră este de 200 de lei pe copil. Guvernul s-a văitat şi a zis că este prea mult, aşa că pentru început am obţinut 84 de lei şi putem discuta un calendar ca să ajungă la 200 de lei. În afară de aceşti bani, este nevoie de un set amplu de măsuri pentru creşterea natalităţii“, a declarat Cristina Pocora, purtătoarea de cuvânt a deputaţilor liberali.

Copiii români, printre cei mai ignoraţi din Europa

Chiar şi după majorare, România rămâne una dintre ţările europene care oferă cea mai mică susţinere pentru copii, de circa 18 euro faţă de o medie europeană de 210 euro, arată datele centralizate de Asociaţia Salvaţi Copiii.

Raportat la salariul minim pe economie, valoarea alocaţiei se ridică acum, după dublare, la 8%. Doar Bulgaria mai oferă acest nivel, în timp ce în Ungaria, alocaţia pentru copii se ridică la 18% din salariul minim pe economie. În Suedia, alocaţia variază între 9% şi 16% din salariul minim, sumele crescând progresiv în funcţie de numărul de copii, iar în Italia, de la 12% la 25%, în funcţie de venituri.

Alocaţiei pentru copii îi lipseşte formula

Ultima majorare a alocaţiei pentru copii a avut loc în anul 2008, când s-a stabilit suma de 42 de lei şi un nou sistem de calculare a valorii acestui sprijin financiar. Mai exact, cuantumul alocaţiei se raportează la Indicatorul Social de Referinţă (ISR), a cărui valoare este stabilită la 500 de lei. Atunci când guvernul decide majorarea indicatorului, cresc proporţional şi alocaţiile pentru copii, în funcţie de categorie. Specialiştii condamnă însă acest sistem de raportare, ce nu ia în considerare puterea de cumpărare a românilor.

„Pentru ca alocaţia de stat să capete o minimă însemnătate în viaţa copilului şi să reprezinte un sprijin pentru părinţi, modificarea indicelui de raportare la ISR devine absolut necesară“, a explicat George Roman, director de programe la Asociaţia Salvaţi Copiii.

Până la această modificare din 2008, a funcţionat Legea 61/1993 privind alocaţiile de stat, care obliga guvernul să actualizeze anual cuantumul alocaţiei cu inflaţia, însă această prevedere nu a fost respectată până acum.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite