Răsturnare de situaţie în valul 3 al pandemiei: va fi afectată categoria persoanelor active

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Shutterstock
Imagine: Shutterstock

Al treilea val al pandemiei de COVID-19 a început să îşi facă simţită prezenţa şi în România, prin creşterea numărului de cazuri noi. Atipic la acest val este numărul din ce în ce mai mare de pacienţi tineri care au nevoie de Terapie intensivă, atrag atenţia medicii, care subliniază că de această dată sunt afectate persoanele din rândul populaţiei active, cărora nu le-a venit încă rândul la vaccinare.

Un număr de 2.096 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 a fost înregistrat în ultimele 24 de ore, bilanţul total al infectărilor ajungând astfel la 804.090. În ultima zi au murit 53 de pacienţi (total decese de la începutul pandemiei: 20.403), iar un număr de 1.022 de persoane sunt internate la ATI. Însă în ultimele 24 de ore au fost prelucrate doar 6.616 de teste RT-PCR şi 4.977 de teste rapide antigen.

Dr. Radu Ţincu, medic primar la secţia de ATI a Spitalului Floreasca, e de părere că valul 3 va fi diferit faţă de cele din 2020, pentru că atunci aveam toată populaţia expusă riscului. „În acest moment, grupele vulnerabile sunt oarecum securizate prin vaccin. Cred că vom avea un număr de cazuri în creştere la populaţia tânără, care încă nu a fost imunizată. Avem o nouă varianta virală – varianta britanică –, care în mod sigur circulă în România intracomunitar, o variantă virală cu o transmisibilitate mult mai ridicată. Anticipez că va fi o accelerare a transmiterii în rândul comunităţilor de persoane tinere, şi acest lucru nu va avea un impact aşa mare cum a fost în septembrie-octombrie anul trecut asupra sistemului de terapie intensivă”, a declarat dr. Radu Ţincu.

Dr. Mahler: „Tinerii vin cu forme severe de boală”

Şi managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, dr. Beatrice Mahler, spune că din ce în ce mai multe persoane tinere ajung la spital cu forme grave de COVID-19.

„Secţia de Terapie intensivă este complet plină, inclusiv unitatea mobilă. În secţie sunt câteva locuri, acolo fluxul de internare-externare permite să facem externări şi să rămânem în cursul zilei cu câteva locuri, dar ultimele 4 zile au însemnat o creştere a numărului de pacienţi care se adresează, şi aceast aspect, cel puţin pe mine, mă îngrijorează. (…) Foarte multe persoane care ajung la «Marius Nasta» ne povestesc că aproape toţi membrii familiei sau chiar toate persoanele cu care au intrat în contact s-au îmbolnăvit, şi asta e îngijorător, pentru că tinerii care ajung la «Marius Nasta» vin cu forme severe de boală”, a relatat dr. Beatrice Mahler.

Medicul spune că se aşteaptă ca, în perioada următoare, să crească numărul cazurilor de COVID-19 în rândul populaţiei active, persoane cărora încă nu le-a venit rândul să fie imunizate.

„În secţie avem internaţi pacienţi între 20 şi 80 de ani, vârstele de 20-30 de ani au început să fie prezente, ceea ce era o situaţie punctuală în anul 2020. Ce mă îngrijorează este riscul de evoluţie către forme cu complicaţii COVID, care înseamnă tromboze, sindroame post-COVID importante. (…) Mă aştept să avem un număr mare de cazuri la persoanele active, care încă nu au cum să se vaccinaze şi de aceea recomand ca vaccinarea să fie o opţiune indiferent de tipul de vaccin”, a mai spus dr. Mahler.

Caracteristicile mutaţiilor coronavirusului: cea britanică provoacă febră la copii şi tineri 

Mutaţiile coronavirusului reprezintă marile provocări ale pandemiei. În acest moment, în Europa sunt, deja, pe lângă tulpina din Marea Britanie, şi mutaţiile din Brazilia şi Africa. Virusul se transmite intracomunitar mai uşor şi are câteva caracteristici.

„Şi noi suntem îngrijoraţi. Trebuie să creştem gradul de prudenţă deoarece în Europa se regăsesc toate tulpinile de coronavirus. Urmărim cu interes ce se întâmplă în zona Franţa, Marea Britanie şi Italia, şi modul de transmisie şi diseminare intracomunitară. Aceste noi tulpini au ca specificitate faptul că se diseminează foarte repede în comunitate. De asta trebuie să avem un grad de prudenţă sporită”, spune Cristian Oancea, managerul spitalului de Boli Infecţioase din Timişoara.

Conform specialiştilor, noile mutaţii de coronavirus nu îi mai scutesc pe copii şi tineri, care încep să dezvolte simptoame. „Dacă până acum cinci-şase luni formele cele mai uşoare erau pierderea mirosului şi gustului, acum aceste forme sunt simptomatice, chiar moderate. Înainte nu aveam probleme de infecţie la adolescenţi, acum, însă, am văzut că aceştia încep să dezvolte sindroame febrile. Acestea se rezolvă cu tratament simptomatic în câteva zile, nu a fost nevoie de tratamente mai agresive. Trebuie să ne îngrijoreze atunci când pacienţii încep să se desatureze. Acesta indică un grad de afectare a pulmonului”, a mai declarat Cristian Oancea.

17 localităţi din Ilfov, din nou în scenariul roşu

Nu mai puţin de 17 localităţi din judeţul Ilfov au trecut în scenariul roşu, după ce au depăşit coeficientul de infectare de 3 la mia de locuitori. Potrivit Prefecturii Ilfov, localităţile care au intrat în scenariul roşu sunt: Baloteşti (incidenţă: 3,52), Berceni (3,89), Bragadiru (3,89), Chiajna (3,35), Ciorogârla (3,38), Clinceni (3,20), Corbeanca (4,39), 1 Decembrie (3,23), Dobroeşti (3,76), Moara Vlăsiei (3,57), Măgurele (3,71), Otopeni (3,38), Pantelimon (3,02), Popeşti Leordeni (3,56), Ştefăneştii de Jos (3,09), Tunari (3,31) şi Voluntari (3,34). Alte 13 localităţi din Ilfov au o incidenţă cuprinsă între 1,5 şi 3 la mia de locuitori, ceea ce le plasează în scenariul galben, în timp ce 10 sunt în scenariul verde. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite