Răspunsurile medicilor la cele mai frecvente întrebări despre vaccinul anti-COVID

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Mediafax / Andreea Alexandru
Imagine: Mediafax / Andreea Alexandru

Imunizarea faţă de virusul SARS-CoV-2 prin vaccin durează până la 8 luni, iar pacienţii care suferă de boli cordio-vasculre, pulmonare, endocrine, precum cei diagnosticaţi cu diabet sau obezitate sunt încurajaţi să se vaccineze, arată medicii de specialitate.

Colegiul Medicilor din România (CMR) a organizat o a doua sesiune a webinarului cu privire la vaccinare, în cadrul căreia medicii specialişti au vorbit despre imunizarea bolnavilor cronici, după ce în prima sesiune au dat detalii despre cum funcţionează vaccinul anti-COVID. 

Practic, specialiştii subliniază că ieşirea din pandemie se poate face în două modalităţi: fie trecând prin boală, ceea ce nu este de dorit, pentru că COVID este o boală cu evoluţie imprevizibilă, fie vaccinându-ne.

„Cei care trec prin boală (undeva la 80%) dezvoltă anticorpi neutralizanţi, care presistă o durată variabilă de timp, undeva între 7 şi 9 luni. Studiile cu privire la eficienţa vaccinului pe care le avem – şi cele cu privire la cantitatea de anticorpi care se formează – sunt oarecum «tinere», pentru că nu avem de mult timp vaccinul în uz, drept pentru care nici perioada de supraveghere după vaccin nu este extrem de îndelungată. Putem spune – cu ce avem la îndemână la momentul actual – că imunitatea post-vaccin este asemănătoare cu cea care apare după boală”, a explicat dr. Andreea Moldovan, medic epidemiolog şi secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Arafat: imunitatea după vaccinare durează 8 luni

Temenul de 7-9 luni este confirmat de secretarul de stat al MAI, Raed Arafat, care arăta, la rândul lui, că imunitatea după vaccinare durează până la opt luni, acest lucru fiind demonstrat deja în urma monitorizării persoanelor vaccinate.

„Persoanele care au fost testate şi au intrat în studii, ele în continuare sunt evaluate la numărul de anticorpi, cu cât trece timpul mai mult, şi se pare că imunitatea este valabilă şi acuma, înseamnă că timpul se prelungeşte. Deci în acest moment în 6-8 luni deja s-au făcut teste pe cei care au fost vaccinaţi şi nimeni nu a venit să spună «atenţie că a scăzut» şi cu cât timpul trece şi testele demonstrează că anticorpii sunt prezenţi, cu atât valabilitatea acestei vaccinări este mai lungă. În acest moment, asta putem zice.”, a declarat Raed Arafat.

Recomandare fermă pentru pacienţii cu boli pulmonare

La rândul ei, Dr. Beatrice Mahler, medic pneumolog şi manager al Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” le-a transmis pacienţilor cu boli pulmonare să se prezinte la vaccinare: „Da, chiar au recomandare fermă de vaccinare cu menţiunea că este extrem de important ca tratamentul cronic indicat de medicul pneumolog să fie urmat cu stricteţe şi să nu fie într-un puseu acut de boală. Orice persoană care ajunge într-un centru de vaccinare este evaluată şi trece prin acel triaj epidemiologic. Dacă nu prezintă simptomatologie acută i se va administra vaccinul. Administrarea vaccinului nu aduce efecte secundare nedorite, ci din contră, dă un boost imunităţii pentru a produce anticorpi, care ajută organismul să nu intre în acea formă de boală extrem de severă. Prin urmare, putem face vaccinul dacă suntem asimptomatici, nu este nevoie de testare înainte de vaccin”. 

Pacienţii obezi, cu boli de inimă sau diabeticii încurajaţi să se imunizeze

Conf. dr. Bogdan Timar, medic diabetolog şi decan al Facultăţii de Medicină din Timişoara, spune că le recomandă pacienţilor care suferă de obezitate să se vaccineze. 

„De la începutul pandemiei s-a observat că percoanele care suferă de obezitate au un risc crescut de a dezvolta forme severe ale infecţiei cu virusul SARS-CoV-2. Practic, acesta este şi motivul pentru care în comunicatul Ministerului Sănătăţii obezitatea este poziţionată pe locul II în ceea ce priveşte comorbidităţile în care este indicat să se intervină prin vaccinare încă din cea de-a doua etapă”, a declarat dr. Bogdan Timar.

Dr. Alexandru Scafa Udrişte, medic cardiolog la Spitalul Clinic de Urgenţă din Bucureşti a arătat că pacienţii care au afecţiuni cardio-vasculare ar trebui să fie fără nicio ezitare: „Persoanele cunoscute cu boli cardiace, cele care au avut de exemplu un infarct, care se ştiu hipertensive – mai ales dacă au şi diabet – şi care se infectează cu noul coronavirus fac forme moderate către severe de boală. Mai ales această categorie de pacienţi trebuie supravegheată cu multă atenţie şi, evident, trebuie vaccinată în etapa a II-a. Risc zero nu există niciodată, dar fără nicio ezitare (n.r. – ar trebui să fie vaccinaţi)”.

Specialiştii le-au transmis şi pacienţilor cu boli endocrine, dar şi celor care suferă de boli hematologice că vaccinarea este sigură. 

Ultimele date despre vaccinare în cazul femeilor gravide

Şi femeile gravide sunt încurajate să se programeze la vaccinare. „Datele care au ajuns la noi în ultimele zile arată foarte clar că riscul unei femei gravide în momentul în care face COVID să ajunga la ATI este mult mai mare decât la negravide. Chiar dacă în prospectul vaccinului nu scrie. În general, nu se fac studii pe gravide. Da, se pot face, nu este o contraindicaţie, sunt recomandate, zeci de mii de gravide au facut vaccinul. În SUA 330.000 de gravide (lucrători medicali) se vor vaccina. (…) Şi femeia care alăptează nu are nicio problema să se vaccineze, nou născutul inactivează când suge. Femeia care s-a vaccinat în sarcină are anticorpi, trec în lapte, ajung la bebe”, spune el.”, a arătat şi doctorul Radu Vlădăreanu – medic ginecolog şi preşedinte al Societăţii Române de Obstetrică-Ginecologie. 

Bilanţ COVID: 2745 de cazuri noi şi 1.050 de pacienţi la ATI

Un număr de 2.745 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus înregistrate în ultimele 24 de ore, bilanţul total al persoanelor care s-au îmbolnăvit de COVID-19 de la începutul pandemiei ajungând astfel la 697.898, potrivit raportului de ieri al Grupului de Comunicare Strategică (GCS). 98 de decese au fost înregistrate în ultima zi, bilanţul celor care au pierdut lupta cu boala de la începutul pandemiei urcând la 17.369. La ATI sunt internaţi 1.050 de pacienţi cu COVID-19. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 23.060 de teste RT-PCR (14.692 în baza definiţiei de caz şi a protocolului medical şi 8.368 la cerere) şi 5.432 de teste rapide antigenice.

România, pe locul 6 la vaccinare în topul european

România este pe locul 18 la nivel global în ceea ce priveşte administrarea vaccinului anti-COVID, iar în clasamentul ţărilor europene se situează pe locul 6. În topul mondial pe primul loc se află Statele Unite, cu 14,3 milioane de vaccinuri făcute până acum. Urmează China, cu 10 milioane de oameni vaccinaţi, Uniunea Europeană, cu 5,2 milioane de vaccinuri, şi Marea Britanie, cu 4,3 milioane de oameni imunizaţi.

Dintre ţările UE, pe primul loc este Italia, cu 1,1 milioane de vaccinuri făcute, urmată de Germania, cu peste un milion, Spania, cu aproape 769.000 de oameni imunizaţi, Polonia – 457.303, Franţa – 422,127 şi România, cu 205.060 de oameni vaccinaţi până în 17 ianuarie.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite