Răspunsul secretarului de stat Andrei Baciu privind „dreptul la restaurant” şi relaxarea restricţiilor în funcţie de campania de vaccinare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Facebook A Baciu
FOTO Facebook A Baciu

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a precizat vineri seara la Digi 24 că vaccinarea va avea cel mai mare  asupra evoluţiei pandemiei de COVID şi că restricţiile pot fi ridicate când 70% din populaţie va fi imunizată, cum se întâmplă acum în Israel.

Declaraţiile secretarului de stat vin în contextul în care gazetarul Cristian Tudor Popescu observa în emisiunea „Cap limpede” că până la 1 iunie, data preconizată pentru începerea relaxării măsurilor, românii care vor să se vaccineze o pot face, iar apoi cei care merg la restaurant, la teatru sau la plajă să prezinte certificatul de vaccinare. Nu există un „drept la restaurant” pentru cei care nu doresc să se imunizeze, a comentat acesta.

„Ieri a avut loc prima întâlnire a Comitetului interministerial, care are exact acest rol, de a identifica şi defini măsurile de relaxare treptată. Vaccinarea are şi va avea, pe măsură ce creşte numărul celor vaccinaţi, va avea cel mai mare impact asupra evoluţiei pandemiei, care influenţează şi setul de măsuri”, este răspunsul lui Andrei Baciu, potrivit Digi 24.

Întrebat despre luarea în calcul a unei relaxări zonale, pe modelul restricţiilor zonale, acesta a spus: „condiţionarea directă nu e OK acum, pentru că vaccinarea e voluntară şi nu va fi obligatorie. Pe de altă parte, nu avem suficient de multe doze pentru ca toate persoanele din România care şi-ar dori să se vaccineze acum să poată să o facă. Şi evident că nu e un acces echitabil”.

Întrebat despre o ţinta de redeschidere a restaurantelor sau teatrelor dacă se atinge procentul de 70% de persoane vaccinate, acesta a dat exemplul Israelului.

„Există un mecanism prin care se ia o astfel de decizie, personal mi-ar fi dificil să mă detaşez de poziţia pe care o am. Cel mai bun exemplu e acesta: 70% dintre persoane vaccinate, nu mai sunt necesare măsurile atunci. Să ne uităm în Israel, s-a renunţat la purtatul măştii, este efectul direct”, a spus Baciu.

CTP: „Eu n-am auzit de dreptul omului la restaurant!” Scenariul realist văzut de gazetar pentru revenirea la normalitate la 1 iunie

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite