Răspunsul Olguţei Vasilescu privind cazul tinerei cu scleroză multiplă rămasă fără pensia de handicap: Să conteste decizia în instanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a scris, luni, pe Facebook despre situaţia dramatică a Ioanei Florescu, tănăra care, deşi suferă de scleroză multiplă, a rămas fără pensia de handicap pe motiv că a scris o carte de pe urma căreia a încasat 270 de lei. Şefa de la Muncă a spus că nu are cum să o ajute pe tânără din cauza unei legi dată de Guvernul Boc, şi că o ,,invită“ să acţioneze statul în judecată.

 Redăm mai jos o parte din postarea oficialului:

 „Potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul public de pensii, cumulul pensiei de invaliditate gradul II , caracterizată prin pierderea totală a capacităţii de muncă şi păstrarea capacităţii de autoîngrijire, cu venituri de natură profesională nu este permisă şi conduce la suspendarea plăţii pensiei pe perioada cumulului şi la recuperarea drepturilor încasate necuvenit.

Această interdicţie cu privire la veniturile realizate din drepturi de autor a fost introdusă prin dispoziţiile Legii nr.263/2010, când legea pensiilor a fost asumată de Guvernul Boc prin angajarea răspunderii.
Pentru eliminarea acestor incompatibilităţi se suprapun, periodic, bazele de date de la ANAF cu cele ale CNPP, măsură dispusă şi de controalele anuale ale Curţii de Conturi.

În cazul doamnei Ioana Laura Florescu, ANAF a înregistrat realizarea de venituri din drepturi de autor în luna iunie 2017. Pe baza comunicărilor ANAF din luna iulie 2017, Casa judeţeană de pensii Suceava a fost nevoită să aplice prevederile legale în vigoare, ceea ce a condus la suspendarea plăţii pensiei pe luna iunie 2017 şi înregistrarea unui debit în valoare de 520 lei, debit care va fi recuperat eşalonat de la pensionară, potrivit legii.

În acest moment, însă, casa judeţeană de pensii nu poate adopta o altă decizie, doamna Florescu având posibilitatea contestării în instanţă a deciziei de debit, în termen de 15 zile de la comunicarea acestei decizii“, 
a scris ministrul Muncii pe Facebook.   

O tânără bolnavă de scleroză multiplă, boală incurabilă care se agravează cu timpul şi care nu-i permite pacientului să muncească, a fost umilită de statul român care a decis să nu-i mai plătească pensia de handicap de 39 de lei lunar pentru că a scris o carte de poezii de pe urma căreia a încasat 270 de lei.

Olguţa Vasilescu şi-ar putea da demisia

În rândul membrilor PSD ar exista anumite nemulţumiri cu privire la  activitatea ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu. Potrivit unor informaţii Digi24, premierul Mihai Tudose, dar şi preşedintele partidului, Liviu Dragnea, până la un punct, ar fi supăraţi din cauza legii pensiilor, a cărei adoptare a fost amânată.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite