Conform Raportului, în românia sunt două surse de analiză importante a deceselor:

1. certificatul medical constatator al decesului care poate fi întocmit şi semnat de un medic

2. externările din spitale, pe baza traseului care urmează decontarea la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate

Raportul prezentat astăzi publicului prezintă pe anul 2020 diferenţele între decesele comunicate zilnic de Guvern (15.700) şi cele două repere sunt:

  • 5.000 de decese necomunicate publicului, dacă se face comparaţia cu certificatul constatator al decesului ajuns la INS.
  • 10.000 de decese necomunicate publicului, dacă se face comparaţia cu datele comunicate de spitale către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
     

La sfârşitul lunii aprilie 2020 s-au constituit două platforme de raportare: „Corona forms” şi „Alerte.ms.ro”.

În Corona forms, „atributul Decedat este asociat persoanei şi nu spitalului”, „o persoană poate fi internată în timp în mai multe spitale, data internării şi data externării, cel puţin în acest moment, nu sunt completate coerent, şi nu se poate şti întotdeauna în ce spital a decedat o persoană.”

Raportările în Alerte.ms.ro sunt de tip agregat (numeric) şi conţin mai multe categorii de câmpuri referitoare la resursele din spital (echipamente, medicamente etc) şi la numărul de pacienţi COVID.

Documentul subliniază că  „unităţile spitaliceşti au obligaţia raportării imediate a deceselor COVID”. De asemenea, prezintă istoricul celor două platforme de raportare - Corona forms şi Alerte.ms.ro - şi evoluţia acestora.

„Orice raportare eronată efectuată de un spital se poate propaga nedefinit daca nu este observată şi corectată de spital”, precizează raportul.

Un alt punct din raport arată cum, conform răspunsurilor DSP, „multe dintre spitale nu raportează toate decesele COVID la DSP”. Astfel, „din analiza răspunsurilor transmise de DSP-uri, se arată că s-au primit raportări pentru mai puţin de jumătate dintre decesele raportate în alerte.ms.ro”.

Au existat cinci modificări ale modului de raportare. Răspunsul Sistemului de Telecomunicaţii Special (STS) a fost următorul: 

În raport sunt comparate, pe luni, şi datele din cele două platforme ale ministerului:

”Se constată că diferenţele devin tot mai evidente începând cu luna octombrie 2020, ceea ce poate fi asociat modificărilor succesive solicitate în platforma Alerte.ms.ro în sensul creşterii complexităţii sau nivelului de detaliu pentru solicitările de raportare. Acest fapt s-a suprapus presiunii generate de agravarea situaţiei epidemiologice”, relevă raportul.

De asemenea, au fost identificate şi 13 spitale care au abateri mari în ceea ce priveşte cifrele raportate. Analiza a avut la bază decesele postate pe Alerte.ms.ro în luna martie 2021: