RAPORT Ultimii trei ani, cei mai fierbinţi din istorie. Trendul continuă şi în 2018

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ultimii trei ani, cei mai călduroşi din istoria înregistrărilor meteo FOTO 123 RF
Ultimii trei ani, cei mai călduroşi din istoria înregistrărilor meteo FOTO 123 RF

Ultimii trei ani au fost cei mai călduroşi din istoria înregistrărilor meteorologice, arată cel mai recent raport făcut de Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), parte a Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Potrivit sursei citate, valurile de căldură din Australia, temperaturile neobişnuit de ridicate din zona Arctică şi lipsa apei din Cape Town sunt evenimente extreme dăunătoare, ce continuă şi în 2018. 

Raportul citat arată că anul 2017 a ajuns să fie cel mai costisitor an înregistrat până în prezent din cauza fenomenelor extreme şi a evenimentelor climatice, dar 2018 este o continuare a acestuia, afirmă specialiştii, care susţin că şi 2018 va provoca decese şi va distruge bunuri. 

Secretarul general al OMM, Petteri Taalas susţine că raportul  a confirmat constatările provizorii potrivit cărora 2016 a fost cel mai călduros an din istoria înregistrărilor meteorologice începute în secolul al XIX-lea, iar 2017 şi 2015 se situează la mică distanţă în cadrul tendinţei de încălzire pe care OMM o pune pe seama emisiilor de gaze cu efect de seră ca urmare a activităţilor antropice, transmite Agerpres.

Cel mai călduros an din istoria înregistrărilor meteorologice

2017 a fost cel mai călduros an din istoria înregistrărilor meteorologice fără influenţa fenomenului El Nino care are loc o dată la câţiva ani şi eliberează căldură în atmosferă din Oceanul Pacific.

Potrivit OMM, în prezent concentraţia de dioxid de carbon din atmosferă a depăşit 400 de părţi per milion (ppm), cu mult peste variaţiile naturale din ultimii 800.000 de ani, ceea ce susţine descoperirile ştiinţifice că omenirea este cauza pentru aceste fenomene.

Concentraţia de dioxid de carbon „va rămâne peste acel nivel timp de multe generaţii, angajând planeta noastră către un viitor şi mai călduros, cu efecte asupra condiţiilor meteorologice, a climei şi a apei", a precizat Talaas. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite