RAPORT Tuberculoza continuă să facă ravagii în Europa de Est

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O mie de europeni se îmbolnăvesc zilnic de TB FOTO Shutterstock
O mie de europeni se îmbolnăvesc zilnic de TB FOTO Shutterstock

O mie de europeni se îmbolnăvesc zilnic de tuberculoză, potrivit celui mai recent raport comun al Organizaţiei Mondiale Sănătăţii (OMS) şi Centrului Eudopean de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC).

„Tuberculoza multi-rezistentă (MDR-TB) face în continuare ravagii în regiunea europeană, transformând-o în cea mai afectată zonă din lume”, a explicat Zsuzsanna Jakab, director în cadrul OMS, citată de Agerpres.

Potrivit sursei citate, 50% dintre bolnavi sunt diagnosticaţi şi numai jumătate dintre aceştia se vindecă.

Concret, la nivelul anului 2013,  în Europa au fost raportate 360.000 de cazuri de tuberculoză (incluzând toate tulpinile), în scădere cu 5,6% pe an, însă 85% dintre acestea au fost depistate în 18 ţări cu „prioritate ridicată” din Europa de Est, notează Agerpres.

Raportul mai arată că 38.000 de persoane au murit, în special în ţările respective, care includ Rusia, statele baltice, dar şi România şi Turcia.

„Tuberculoza este strâns legată de condiţiile socio-economice dintr-o ţară, de nutriţie, de nivelul de trai şi de sistemul de sănătate”, a explicat şi purtătorul de cuvânt al ECDC, Marieke van der Werf, citată de Agerpres.

Tuberculoza rămâne a doua boală infecţioasă cu cea mai mare mortalitate la nivel mondial după SIDA. În 2013 au fost înregistrate 9 milioane de cazuri noi şi 1,5 milioane de decese, faţă de 1,6 milioane de decese asociate cu SIDA în 2012.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite