RAPORT Termocentralele pe cărbune din România au provocat 2.170 de decese premature în 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Termocentralele pe cărbune au avut efecte dezastruoase asupra sănătăţii, arată cel mai recent raport dat publicităţii de Greenpeace. Mai exact, documentul scoate la iveală faptul că doar la nivelul anului 2013, termocentralele de cărbune de la noi au fost responsabile de moartea prematură a 2.170 de persoane din Europa. Dintre aceestea, 1.660 de decese s-au înregistrat în străinătate, cele mai multe fiind în Bulgaria şi în Grecia.

Pe de altă parte, raportul arată că termocentralele pe cărbune din Bulgaria, Polonia şi alte şapte state au cauzat decesul prematur a 1.280 de români.
România are cinci centrale de producţie de energie electrică pe bază de cărbune, cu 31 de grupuri energetice: Turceni,  Rovinari (judeţul Gorj), Işalnita-Craiova (judeţul Dolj) - care aparţin Complexului Energetic Oltenia -,  Mintia şi Paroşeni - Complexul Energetic Hunedoara.

În Uniunea Europeană, România este al patrulea mare poluator prin centralele pe bază de cărbune, după Polonia, Germania şi Marea Britanie, potrivit raportului "Norul negru al Europei: Cum îşi îmbolnăvesc vecinii ţările producătoare de energie din cărbune", lansat de Greenpeace.

În 2013, termocentralele pe cărbune din Polonia au provocat 5.830 de decese premature prin particulele emise în atmosferă, din care 4.690 în alte state europene, inclusiv în România, unde 260 de decese premature au fost cauzate de termocentalele poloneze, susţine raportul citat de news.ro.

Câte decese premature au fost înregistrate în Germania

Pe următoarele locuri se situează Germania, cu 4.350 de decese premature generate din cauza termocentralelor pe cărbune, din care 2.490 în străinătate, şi Marea Britanie, cu 2.870 de decese premature provocate, din care 1.350 în alte state.

România se situează pe locul al patrulea în acest clasament, cu 2.170 de decese provocate de către industria de producere a electricităţii pe bază de cărbune, din care 510 de români şi 1.660 din alte state.

Astfel, raportul Greenpeace arată că, în 2013, 270 de locuitori din Grecia, 260 din Bulgaria şi 90 din Ungaria au murit prematur din cauza emisiilor termocentralelor pe cărbune din România.

Termocentralele din Gorj şi Hunedoara ar mai fi responsabile de decesul prematur a 60 de italieni, 40 de polonezi, 20 de slovaci, 10 austrieci, 10 cehi, 10 germani şi de moartea altor 30 de cetăţeni din Uniunea Europeană.

Zeci de mii de persoane, afectate de boli de inimă şi de plămâni

În plus, poluarea provocată de termocentralele din România au mai fost responsabile de moartea prematură a 850 de cetăţeni din state din afara UE, potrivit Greenpeace.

Pe de altă parte, pe lângă cele 260 de decese premature provocate de termocentralele poloneze, 370 de români au murit prea devreme din cauza poluării provocate de termocentralele din Bulgaria, câte 30 din cauza termocentralelor din Cehia, Germania şi Slovacia, 20 din cauza termocentralelor din Grecia şi câte 10 din cauza poluării din Ungaria, Italia şi Marea Britanie.

Raportul arată că în 2013 emisiile tuturor termocentralor din UE au fost responsabile de peste 22.900 de morţi premature, în timp ce zeci de mii de persoane au fost afectate de boli de inimă şi plămâni. Poluarea termocentralelor a cauzat costuri de sănătate de până la 62,3 miliarde de euro, susţine organizaţia de protecţie a mediului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite