RAPORT România are un sfert din bolnavii de tuberculoză din Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un sgfert din bolnavii de tuberculoză din UE sunt români FOTO Shutterstock
Un sgfert din bolnavii de tuberculoză din UE sunt români FOTO Shutterstock

Un sfert din bolnavii de tuberculoză din Uniunea Europeană sunt români, arată cele mai recente cifre publicate de raportul The Economist Intelligence Unit. Ţara noastră se află înaintea Bulgariei.

Potrivit documentului, această problemă de sănătate publică a fost ignorată în România, însă acum apar şi rezultate pozitive. Concret, Organizaţia Mondială a Sănătăţii mai arată că în 2003, în clinicile în care se făcea terapie specifică ajungeau doar 54% din pacienţi. 

„Cam un sfert din cazurile din România erau cu tuberculoză multidrog rezistentă. Acum, rata de diagnostic este de 80%, faţă de 55% în 1996. Rata de vindecare s-a îmbunătăţit şi a ajuns la 85%”, a declarat Martin Koehring, senior reporter The Economist Intelligence Unit.

Momentul de vârf a fost atins în perioada 1996 - 1997, după care a scăzut, iar pe sfârşitul anilor 1990 au început să scadă prevalenţa şi mortalitatea. 

„Totuşi, numărul de cazuri de tuberculoză încă este destul de mare. În România, incidenţa şi mortalitatea sunt de 2,5 ori mai mari decât în Bulgaria. Asta înseamnă că mor de 2,5 ori mai mulţi oameni decât în ţara vecină, deci încă este o problemă gravă aici”, a mai atras atenţia Martin Koehring.

Ce probleme au pacienţii români 

Raportul pune accent şi pe problemele cu care se confruntă pacienţii români cu tuberculoză multidrog rezistentă. Mai exact, doar 40% din pacienţii nou diagnosticaţi au fost testaţi în 2012, ceea ce indică faptul că aceşti pacienţi nu sunt testaţi suficient. 

„OMS a constatat că doar 62% sunt depistaţi. Alţii nu sunt niciodată detectaţi. (...) Tratamentul nu este de succes. OMS spune că doar 300 din 1.500 de pacienţi primesc tratament adecvat. Spitalele generale nu trateaza adecvat acest tip de tuberculoză. Pacienţii nu sunt izolaţi şi există risc de răspândire a bolii. Mai este şi aspectul social”, arată Martin Koehring.

Specialiştii au atras atenţia că persoanele fără adăpost suferă, într-un procent ridicat, de tuberculoză. Situaţia este întâlnită şi la consumatorii de droguri. 

„Ei riscă să fie abandonaţi şi să nu continue tratamentul. Rata de vindecare este de 16-26 la sută. E cam acelaşi procent înregistrat dacă oamenii nu ar primi niciun tratament, ceea ce înseamnă că tratamentul pentru tuberculoza multidrog rezistentă în România nu funcţionează. Aceasta este una dintre pricipalele provocări de sănătate în România”, a explicat Koehring.

Managementul de caz trebuie îmbunătăţit 

Prevenţia şi depistarea precoce a bolii trebuie făcute de medicul de familie, a explicat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). 

„Este nevoie de îmbunătăţirea managementului de caz în tuberculoză, explicând că un pacient cu TBC are şi alte boli asociate, iar aces lucru face ca şi mediul familial să aibă probleme, iar concediile medicale să fie lungi”, a declarat Ciurchea, adăugând că un rol important ar trebui să îl aibă Ministerul Muncii. 

„Până la sfârşitul anului 2014, nu s-a reuşit cheltuirea banilor alocaţi, deci nu doar finanţarea este problema”, a explicat şi Alexandru Rafila, consilier în Ministerul Sănătăţii. România a avut 15.000 de cazuri noi de tuberculoză în 2014, faţă de 30.000 în 2002, a mai spus Rafila, precizând că, practic, s-a ajuns la numărul care se înregistra în 1989.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite