Raport recent. Tutunul afectează toate organele. Ce boli provoacă fumatul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un raport recent arată că fumatul afectează toate organele corpului, putând să cauzeze nu doar cancer pulmonar ci şi alte afecţiuni grave precum diabetul sau atacul vascular cerebral. Raportul a fost prezentat de şeful direcţiei pentru sănătate publică din SUA. În România se estimează că la fiecare 16 minute un fumător moare de cancer pulmonar, dar şi că anual, 33.000 de cetăţeni de la noi din ţară sunt răpuşi de această boală.

„La jumătate de secol după publicarea primului raport (...), care a stabilit pentru prima oară o legătură între ţigări şi cancerul pulmonar, lista deja lungă a maladiilor provocate de tutun şi fumatul pasiv continuă să crească", a subliniat medicul Boris Lushniak, şeful interimar al direcţiei pentru sănătate publică din SUA, citat de Mediafax.

Diabet, degenerescenţă maculară şi cancer de ficat 

Potrivit acestuia, noul raport arată faptul că fumatul provoacă, de asemenea, degenerescenţa maculară asociată cu vârsta, diabet, cancer de ficat, complicaţii în cazul persoanelor bolnave de cancer şi a celor care s-au vindecat, precum şi tuberculoză, disfuncţii erectile, buză-de-iepure la nou-născuţi, sarcini extrauterine, artrită, inflamaţii şi dereglări ale sistemului imunitar.

În afară de aceasta, „fumatul pasiv este asociat cu un risc crescut de accident cerebral vascular”, a adăugat Boris Lushniak, care a sublinat că fumatul constituie principala cauză de mortalitate evitabilă în Statele Unite.

20 de milioane de americani au murit din cauza fumatului 

După publicarea primului raport al şefului direcţiei pentru sănătate publică, pe 11 ianuarie 1964, care avertiza împotriva pericolelor fumatului, peste 20 de milioane de americani au murit din cauza fumatului, dintre care aproximativ 2,5 milioane din cauza cancerului pulmonar şi a bolilor cardiovasculare provocate de fumatul pasiv, se arată în noul raport, prezentat la Casa Albă.

SUA a început campania împotriva fumatului în 1964 

Pe lângă aceste decese, 100.000 de bebeluşi au fost victime ale sindromului morţii subite şi ale complicaţiilor asociate cu naşterea prematură, unul dintre principalele riscuri ale femeilor însărcinate care fumează. Raportul din ianuarie 1964 a marcat debutul unei campanii susţinute împotriva fumatului, care a permis salvarea a 5,7 milioane de vieţi.

În pofida progreselor spectaculoase - în prezent, 18% dintre americani fumează, faţă de 42% în 1964 - 443.000 de americani mor în fiecare an din cauza unei boli asociate fumatului.

Cel mai important risc pentru sănătate

La nivelul UE, consumul de tutun reprezintă cel mai important risc pentru sănătate care poate fi evitat, semnalează Comisia Europeană. În fiecare an, acesta provoacă moartea prematură a aproape 700.000 de persoane. Potrivit statisticilor, circa 50% dintre fumători mor prematur (în medie, cu 14 ani mai devreme).

În ciuda progreselor semnificative, numărul fumătorilor din Uniune rămâne ridicat (28% din totalul populaţiei şi 29% din numărul tinerilor cu vârsta între 15 şi 24 de ani), potrivit Comisiei Europene.

Iar viitorul fumătorilor de astăzi nu sună deloc bine, atrage atenţia Societatea Europeană de Boli Respiratorii. De altfel, cancerul de plămâni şi boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), cunoscută şi ca „boala fumătorului“ sunt primele două afecţiuni pulmonare care ucid în număr mare locuitorii Europei. Numărul deceselor prin aceste boli va creşte semnificativ în următorii 20 de ani din cauza numărului mare de fumători de astăzi.

Un european din 10 moare din cauza bolilor pulmonare 

Deşi un nou raport al Societăţii, numit „Cartea albă a plămânilor“ arată că un european din zece moare din cauza unei boli pulmonare, proporţia diferă de la o ţară la alta. Spre exemplu, în Marea Britanie, raportul este de un britanic din patru care-şi pierde viaţa din cauza unei afecţiuni respiratorii. Iar Belgia, Danemarca, Ungaria şi Irlanda au rate şi mai mari de deces prin aceste boli (117 decese la 100.000 de locuitori în Belgia, comparativ cu 112 la 100.000 de locuitori în Marea Britanie). România se situează imediat după Marea Britanie, cu 111,2 decese la 100.000 de locuitori.

Fumatul este cauza a cel puţin jumătate din toate aceste decese, arată „Cartea albă“, fiindcă ţigările sunt vinovate pentru cea mai mare parte din cazurile de cancerul pulmonar, de BPOC, dar şi de afecţiuni cardiovasculare.

Poluarea, cauza numărul 2

Pe lângă fumat, mai există şi alţi factori care cresc riscul de cancer pulmonar, de exemplu. „Fumătorii şi foştii fumători au un risc crescut de a se îmbolnăvi: statisticile sugerează că peste 90% dintre persoanele diagnosticate cu cancer pulmonar au fost sau sunt fumători curenţi. Nu este cazul să vă simţiţi stigmatizat sau vinovat dacă aţi fost sau sunteţi fumător, pentru că doar 15-20% dintre fumători dezvoltă cancer pulmonar. Există numeroşi factori incriminanţi care măresc riscul de apariţie a bolii, ca: expunerea la un fond chimic la locul de muncă sau în mediul în care trăiesc – azbest, radon, arsenic, produse petroliere, gaze de eşapament, fibre sintetice şi multe altele. Se crede şi că o dietă săracă în consum de fructe şi legume poate contribui la dezvoltarea cancerului“, potrivit Societăţii Române de Cancer Cluj-Napoca. 

Citeşte şi:

VIDEO Ce modificări au loc în corp în timpul unei petreceri în club. De ce ne doare capul după ce bem alcool

Muzica tare, fumul de ţigară şi alcoolul afectează, în profunzime, mai multe organe ale corpului. Nu degeaba, după o noapte petrecută în club, tot organismul se resimte.

VIDEO Fumatul în restaurante sau acasă ne îmbolnăveşte copiii

Specialiştii consideră că expunerea copiilor la fum de ţigară de către părinţi este la fel de gravă ca abuzul. Cel mai afectat este aparatul respirator al celor mici, care suferă modificări definitive, atrag atenţia medicii.

Sunt ţigările chiar atât de periculoase?

Astăzi, de Ziua Mondială Antifumat, mai mult decât în celelalte zile din an, auzim despre devastatoarele efecte ale fumatului asupra sănătăţii. Dar este acest obicei atât de periculos pe cât ni se spune?

10 mituri despre renunţarea la fumat 

Numărul enorm de fumători la nivel mondial explică varietatea de mituri ce au luat naştere în legătură cu renunţarea la viciu. În plus, industria ţigărilor este una extrem de profitabilă, aşa că unele mituri vin chiar de la producători. 

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite