RAPORT Cum va fi piaţa muncii în 2017 şi care sunt domeniile în care se vor face angajări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ce caută angajatorii în 2017
Ce caută angajatorii în 2017

Flexibilitatea şi capacitatea candidaţilor de a se adapta se numără printre cele mai căutate abilităţi pe piaţa muncii în 2017, an în care angajatorii preconizează că vor face majorări de salarii şi angajări masive. Aşa arată cel mai recent studiu făcut de hipo.ro, în cadrul căruia au fost chestionaţi reprezentanţii a 230 de companii mari, mici şi mijlocii din toată ţara.

Concret, doar unul din 100 de angajatori consideră că numărul de angajaţi din companie va scădea în 2017, subliniază cercetarea, potrivit căreia în vânzări se vor face mai multe angajări decât în IT şi servicii clienţi. De asemenea, spre deosebire de anul 2016, angajări masive se vor face şi în domenii precum Resursele Umane şi Marketing - PR - Publicitate.

În ceea ce priveşte tipul de candidaţi pe care îi vor căuta cu precădere companiile, aceştia se împart în trei categorii: juniori, specialişti cu experienţă şi manageri. Dacă în cazul poziţiilor de management, numărul a rămas constant comparativ cu 2016, situaţia în cazul celorlalte tipuri de candidaţi stă în felul următor: 45% din companii vor să angajeze studenţi, absolvenţi, respectiv candidaţi cu mai puţin de trei ani de experienţă în timp ce 41% din angajatori afirmă că vor să angajeze persoane care au peste trei ani de experienţă în câmpul muncii. 

Internshipurile şi stagiile de practică, experienţa de lucru anterioară şi specializarea de la facultate sau de la masteratul urmat vor fi criteriile esenţiale pe care le vor lua în calcul specialiştii în recrutare atunci când vor selecta candidaţii pentru poziţiile de juniori în companii. În plus, în 2017 atestatele şi certificatele nu vor mai conta la fel de mult ca şi în anii precedenţi, angajatorii preferând să încline balanţa către candidaţi cu abilităţi practice. 

Abilităţile şi competenţele trebuie scoase în evidenţă

De cealaltă parte, criteriul esenţial pentru selectarea candidaţilor pentru poziţiile de seniori îl constituie abilităţile specifice necesare pentru jobul respectiv. Experienţa relevantă pe o poziţie anterioară contează şi ea foarte mult, în timp ce pe locul trei se situează motivaţia pentru a lucra în domeniu şi interesul pentru companie, se arată în studiul hipo.ro. 

Cu alte cuvinte, este esenţial ca aceşti candidaţi să îşi pună în evidenţă abilităţile şi competenţele pe care le deţin. Ca şi în cazul juniorilor, deţinerea de certificate şi atestate a pierdut teren şi în recrutarea de personal experimentat. 

O altă diferenţă majoră faţă de anul precedent o reprezintă abilităţile „soft skills” urmărite de specialiştii în recrutare la candidaţi. Abilităţile de comunicare se menţin pe locul întâi, însă pe locul doi apar flexibilitatea şi adaptabilitatea angajatului, care surclasează orientarea acestuia către rezultate. Proactivitatea este pe locul patru, în timp ce capacitatea de a rezolva probleme este şi ea în top cinci abilităţi soft skills dorite de angajatori.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite