Raport PEW: restricţiile anti-religioase, în creştere. Creştinismul, cea mai persecutată religie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai recent raport PEW despre starea libertăţii religioase în lume, publicat în această vară, arată că restricţiile anti-religioase sunt în creştere, în toată lumea. Este al doilea an la rând când aceste restricţii continuă să crească, în toate cele 198 de ţări incluse în studiu.

Cea mai persecutată religie de pe mapamond este, din nou, creştinismul – urmat de religia musulmană. Link aici către raportul PEW.

Creştinii sunt persecutaţi în 144 de ţări, musulmanii în 142, iar evreii – în 78 de ţări. Numărul ţărilor în care creştinii sunt persecutaţi a crescut de la 107 la 144 în mai puţin de 10 ani.

28% din ţările de pe planetă au avut niveluri ridicate şi foarte ridicate de restricţii anti-religioase impuse de guvern (în creştere de la 25%, în 2015).

Printre ţările cele mai populate, cu cele mai agresive restricţii anti-religioase, se numără Egiptul, India, Rusia, Indonezia şi Turcia.

În India, creştinii sunt persecutaţi de guvernul naţionalist hindu, care a venit la putere cu promisiunea de a face o Indie „doar pentru hinduşi”. O biserică este arsă sau un cleric este bătut de 10 ori pe săptămână, în medie, în India. Mijloacele de persecuţie variază de la marginalizarea socială şi economică (prin restricţionarea accesului la piaţa muncii, pentru creştini) la hărţuiri şi arestări ale preoţilor şi pastorilor, atacuri armate, jefuirea caselor şi otrăvirea surselor de apă. Link aici către un articol din The Guardian.

În Pakistan, creştinii sunt persecutaţi de grupări islamiste radicale, tolerate şi chiar încurajate de guvern. Discriminarea împotriva creştinilor este instituţionalizată, iar atacurile cu bombă împotriva bisericilor sunt frecvente. Ocupaţiile considerate drept „ruşinoase” sunt rezervate creştinilor, şi mulţi credincioşi sunt supuşi la muncă forţată. Creştinii sunt ucişi frecvent, sub acuzaţia de „blasfemie”, şi în jur de 700 de fete creştine sunt răpite în fiecare an, violate, şi obligate să se convertească la Islam. Link aici către un raport Open Doors.

În Indonezia, creştinii sunt persecutaţi de grupări radicale islamiste, dar şi de sistemul educaţional şi de guvern. În mai 2017, „Ahok”, guvernatorul creştin al capitalei Jakarta, a fost condamnat la 2 ani de închisoare pentru o presupusă blasfemie pe care ar fi rostit-o la adresa Islamului. În mai 2018, o familie de atentatori sinucigaşi a atacat trei biserici din Jakarta. Tatăl a detonat o bombă în faţa unei biserici penticostale; mama şi cele două fiice, de 9 şi 12 ani, au detonat o bombă într-o biserică protestantă, iar cei doi fii au detonat bombe în interiorul unei biserici catolice. Link aici către ştirea de pe CNN.

În China se desfăşoară, în acest moment, o persecuţie intensă, orchestrată de guvernul comunist, împotriva creştinilor – în 2016, peste 1500 de cruci ale unor biserici au fost distruse, câteva zeci de biserici au fost demolate sau demolate, sute de credincioşi au fost arestaţi. În plus, autorităţile au cerut unor biserici să înlocuiască crucea cu steagul roşu, şi icoanele Mântuitorului Hristos cu portrete ale preşedintelui Xi Jinping. Link aici către un articol din „Catholic Herald” despre persecuţia anticreştină din China.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite