RAPORT Numărul mediu al locurilor de muncă vacante a crescut. Cum va fi piaţa muncii în 2015

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rata medie anuală a locurilor de muncă vacante a fost mai mare în 2014 decât în 2013, a anunţat luni Institutul Naţional de Statistică (INS), conform căruia numărul mediu al locurilor de muncă vacante a ajuns la 38.500 anul trecut.

Potrivit INS, ratele medii anuale ale locurilor de muncă vacante cu cele mai ridicate valori s-au înregistrat în administraţia publică (2,64%), respectiv în alte activităţi de servicii (2,56%).

La polul opus s-au situat activităţile de producţie şi furnizare de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (0,15%), respectiv cele din industria extractivă (0,18%), subliniază Mediafax. 

În industria prelucrătoare s-a concentrat aproape 28% din numărul total al locurilor de muncă vacante, în timp ce sectorul bugetar a însumat peste 36% din totalul locurilor de muncă vacante, cele mai multe regăsindu-se în administraţia publică, urmată de sănătate şi asistenţă socială, respectiv învăţământ. 

Cerere de forţă de muncă în Bucureşti 

În ceea ce priveşte numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante, angajatorii au prezentat cea mai semnificativă cerere de forţă de muncă salariată în regiunea Bucureşti-Ilfov (9.300 locuri vacante), care a reprezentat aproape o pătrime din numărul locurilor de muncă vacante din întreaga ţară, în regiunea Vest (6.700 locuri vacante), respectiv în regiunea Nord-Vest (5.500 locuri vacante).

La polul opus, atât în ceea ce priveşte rata cât şi numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante cele mai scăzute valori le-a cunoscut regiunea Sud-Vest Oltenia (0,46%, respectiv 1.600 locuri vacante), urmată de regiunea Sud-Est (0,52%, respectiv 2.300 locuri vacante).

Cum va fi piaţa muncii în 2015 

Un raport recent arată că peste 70% dintre angajatori sunt optimişti că vor face angajări în decursul acestui an, însă, faţă de anii precedenţi, companiile sunt în căutarea specialiştilor cu experienţă. 

Spre exemplu, cele mai multe poziţii se vor deschise în departamentele IT Software, Vânzări - Comercial, Servicii Clienţi, Inginerie şi Contabilitate, subliniază studiul citat. Candidaţii care au cele mai mari şanse să obţină un loc de muncă în cadrul companiilor sunt cei care au peste trei ani de experienţă. 

Doar 14% din reprezentanţii companiilor spun că intenţionează să angajeze în acest an persoane pentru funcţii de conducere în companie. În ceea ce-i priveşte pe proaspăt absolvenţii de facultate şi cei care au sub trei ani de experienţă în câmpul muncii, sondajul hipo.ro arată că pentru aceştia sunt mai multe posibilităţi de angajare faţă de anul 2014. Astfel, subliniază cercetarea, se remarcă o deschidere a companiilor către integrarea absolvenţilor în echipele lor.

Criteriile după care sunt selectaţi candidaţii

20% dintre respondenţii la studiu spun că stagiile de practică şi internship-urile cântăresc mult în obţinerea unui loc de muncă pentru proaspăt absolvenţii de facultate, alt criteriu important care poate asigura succesul unui candidat tânăr fiind activităţile extracurriculare în care s-a implicat de-a lungul studiilor universitare şi liceale. Cunoaşterea a două limbi străine reprezintă şi ea un avantaj, în timp ce implicarea în ONG-urile studenţeşti este, de asemenea, luată în calcul de un angajator.

Rezultatele academice bune îi influenţează doar pe 4,31% din recrutori, mai evidenţiază studiul. În ceea ce priveşte selecţia candidaţilor pentru poziţii de seniori, experienţa relevantă pe o poziţie anterioară contează pentru 25,69% dintre angajatori, în timp ce abilităţile specifice pentru poziţia deschisă sunt un criteriu pentru 21,66% din respondenţi. Motivaţia pentru a lucra în domeniu şi compatibilitatea între aşteptările salariale ale candidatului şi oferta companiei sunt, de asemenea, relevante.

Referitor la abilităţile urmărite cu precădere în selecţia şi recrutarea de personal, orientarea către rezultate este căutată de 17% din angajatori. Abilităţile de comunicare, flexibilitatea, proactivitatea şi capacitatea de a lucra bine în echipă sunt alte abilităţi care cântăresc mult în ochii potenţialului angajator. Potrivit hipo.ro, importanţa capacităţii de a lucra bine în echipă s-a dublat.

Aşteptările salariale şi ce oferă compania

Legat de nivelul salarial, doar 1% din angajatori susţin că vor să reducă leafa oamenilor, în timp ce 39% spun că salariile vor rămâne constante, iar 53% afirmă că ele vor creşte, dar cu un procent aflat sub 10%. Conform sondajului, 60% dintre angajatori estimează că salariile vor creşte în 2015, faţă de 50%, câţi au afirmat acelaşi lucru anul trecut.

Tichetele de masă, asigurările medicale private şi programul de lucru flexibil sunt câteva beneficii pe care companiile previzionează că le va oferi angajaţilor în 2015 pe lângă salariu. Doar 7,6% din angajatori intenţionează să ofere prime de Paşte şi de Crăciun angajaţilor şi doar 2% susţin că decontează masa de prânz a acestora. Spre deosebire de anul trecut, 95% dintre companii vor creşte sau vor menţine bugetele de training, investind în specializarea şi perfecţionarea angajaţilor la locul de muncă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite