RAPORT Comisia Europeană: "Strategiile locale de combatere a corupţiei pot da rezultate"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raportul interimar privind justiţia română, publicat marţi de Comisia Europeană, arată că strategiile locale de combatere a corupţiei, pregătite de parchetele din teritoriu, par a da rezultate având în vedere numărul trimiterilor în judecată, iar DGA a cooperat eficient cu procurorii judeţeni.

Raportul Comisiei Europene (CE) notează, în obiectivul de referinţă numărul 4, că, de la mijlocul anului 2009, România a întreprins acţiuni pentru întărirea mecanismelor de cooperare şi monitorizare pentru strategia naţională anticorupţie, după cum au recomandat membrii CE.

Raportul complet al Comisiei Europene privind Justiţia Română poate fi citit aici...

Aceştia au observat că reprezentanţii comitetului de monitorizare s-au întâlnit mai des şi au creat un nou grup de lucru tehnic format din instituţii abilitate şi reprezentanţi ai administraţiei publice locale.

Membrii CE au arătat şi că unele municipalităţi şi primării s-au oferit să aplice, în vederea testării, măsurile anticorupţie în localităţile pe care le reprezintă.

Strategia anticorupţie s-ar extinde şi în alte sectoare vulnerabile, care nu fac obiectul său, precum inspecţia muncii, subordonată Ministerului Muncii, mai notează autorii raportului.

"Strategiile locale de combatere a corupţiei, pregătite de parchetele judeţene par a da rezultate, înregistrându-se o creştere a numărului de trimiteri în judecată şi a anchetelor iniţiate ex-officio", mai arată documentul publicat marţi.

CE a observat şi că, pentru prima dată, bugetul Ministerului Public prevede crearea unui fond pentru efectuarea de operaţiuni sub acoperire de către parchetele judeţene.

Raportul apreciază şi cooperarea de succes, în anumite cazuri, între procurori şi Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI).

DGA a elaborat şi iniţiat, mai arată autorii raportului, o nouă metodologie pentru identificarea riscurilor şi vulnerabilităţilor la corupţie în cadrul ministerului şi a continuat campaniile pentru descurajarea cetăţenilor de a oferi mită.

Totodată, MAI intenţionează să facă apel la Centrul Naţional pentru Integritate şi să consolideze rolul acestuia, cu finanţare asigurată pentru următorii doi ani, astfel încât să poată să consolideze reţeaua de grupuri anticorupţie şi să crească intensitatea activităţilor de formare pe care centrul le furnizează.

Raportul aminteşte că activitatea Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici de revizuire şi consolidare a rolului consilierilor pe probleme de etică din cadrul instituţiilor publice este în desfăşurare, estimându-se că proiectul de legislaţie va fi înaintat, în curând, Parlamentului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite