RAPORT Comisia Europeană consideră că problemele cu care se confruntă sistemele de sănătate încep să se rezolve

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisia Europeană a publicat luni un raport privind inechităţile în materie de sănătate FOTO Adevărul
Comisia Europeană a publicat luni un raport privind inechităţile în materie de sănătate FOTO Adevărul

Un raport publicat luni de Comisia Europeană arată că diferenţele în materie de sănătate de la nivelul Uniunii Europene sunt din ce în ce mai mici. Astfel, arată documentul, cetăţenii europeni au cam aceeaşi speranţă de viaţă, în timp ce rata mortalităţii infantile în blocul european a scăzut uniform în toate statele membre.

„Inechităţile în sănătate în ceea ce priveşte speranţa de viaţă şi, în particular, în ceea ce priveşte mortalitatea infantilă au fost reduse semnificativ la nivelul Uniunii Europene în ultimii ani, ceea ce este încurajator. Cu toate acestea, eforturile noastre trebuie să fie susţinute pentru a putea să micşorăm disparităţile care există între anumite grupuri sociale şi între anumite regiuni şi state membre ale blocului european”, a declarat luni Tonio Borg, comisarul european pentru Sănătate.

Cauze care duc la inegalităţi în Sănătate

Spre exemplu, bărbaţii din Suedia au cea mai mare speranţă de viaţă, de 79,9 ani. Pe de altă parte, femeile din Franţa trăiesc cel mai mult, având o speranţă de viaţă de 85,7 ani.

Printre factorii care duc la inegalităţi în materie de sănătate se numără veniturile mici, ratele mari ale şomajului, precum şi nivelul educaţiei. De altfel, raportul a arătat că există o legătură directă între acestea şi factori de risc precum tutunul, consumul de alcool şi obezitatea.

În anul 2009, Comisia Europeană a adoptat o strategie pentru a reduce inegalităţile în materie de sănătate.

Locul 1 în lume la abandonul copiilor în maternităţi

În ceea ce priveşte România, sistemul nostru sanitar este departe de a fi unul eficient. Spre exemplu, România deţine primul loc în Europa la mortaliatea cauzată de întreruperi de sarcină, în ciuda metodelor contraceptive tot mai numeroase.  
 
Totodată, România ocupă locul 1 în lume în ceea ce priveşte abadonul de copii în maternităţi. Cifre date publicităţii de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale arată că doar în 2012, 1.500 de copii au fost părăsiţi în maternităţi sau în alte unităţi sanitare.

Ţara noastră ocupă locul 1 în lume la rata mortalităţii infantile, cu 9,4 decese la 1.000 de copii născuţi vii, cauza principală fiind naşterile premature.

Cei mai mulţi bolnavi de hepatită din Uniunea Europeană
 
România ocupă locuri fruntaşe în Europa şi în ceea ce priveşte rata avorturilor primitive, altă poziţie îngrijorătoare pe care ţara noastră o ocupă fiind cea legată de numărul mare de bolnavi cu hepatită B şi C.
 
Referitor la incidenţa bolilor de inimă, acestea afectează din ce în ce mai mulţi cetăţeni români. De altfel, bolile cardiovasculare rămân, în continuare, principala cauză de deces atât în România, cât şi în Europa.
 
Ţara noastră mai ocupă ultimul loc în Europa la numărul de donatori de organe, cu toate că numărul de donatori în moarte cerebrală a crescut în ultimele luni. De altfel, ţara noastră a înregistrat o explozie în domeniul transplantului de ficat, cu 57 de proceduri realizate până la jumătatea anului.
 
Nu în ultimul rând, România ocupă ultimul loc în Europa la prevenirea gripei, cu toate că Institutul Cantacuzino ar putea produce, începând din acest an, vaccin antigripal care ar putea ajunge şi în alte state europene, institutul fiind considerat o unitate strategică de către Guvern.


Banca Mondială: cirozele au crescut cu 80% în ultimii 20 de ani. Acestea sunt urmate de bolile de inimă şi diabet

Bărbaţii din Estul Europei şi Asia centrală mor mai repede decât femeile, arată cel mai recent raport al Băncii Mondiale. Acelaşi document relevă că bolile de inimă, ciroza şi diabetul sunt din tot mai frecvente în ultimele două decenii. Printre cauze se numără consumul excesiv de alcool, dietele nesănătoase şi fumatul.

Nicolăescu, despre şpaga din Sănătate: „Nu sunt utopic. Vreţi să rezolvăm azi ce nu se rezolvă de 70 de ani în România!”

Ministrul Sănătăţii a declarat astăzi că şpaga din sistemul sanitar românesc nu poate fi eradicată. „Eu nu sunt utopic. Vreţi să rezolvăm azi ce nu se rezolvă de 70 de ani în România”, a spus Eugen Nicolăescu.

Adevărul despre România: doi români din trei dau şpagă la doctor

Românii sunt nemulţumiţi de sistemul românesc de sănătate, însă apreciază medicii români. Aşa arată barometrul din această lună, realizat de INSCOP, la comanda ziarului „Adevărul“.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite