Râmnicu Vâlcea: Traian Ştefan Boicescu a primit Ordinul Naţional Meritul Cultural în grad de „Comandor” pentru tapiserie şi pictură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Artistul a făcut sute de tablouri  şi zeci de lucrări de tapiserie. Are expoziţii naţionale şi internaţionale, numeroase premii şi distincţii.

Traian Ştefan Boicescu a intrat în învăţământ pentru că, în România nu se poate trăi doar din artă. Pictează, face tapiserie şi grafică, iar meşteşugul artei pe care îl posedă îl transmite mai departe elevilor Liceului de Artă din Râmnicu-Vâlcea, în timpul orelor de curs. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România (UAPR). „Abordez toate genurile de pictură în ceea ce priveşte tematica. Prefer gama culorilor reci, dar nu numai ”, spune  Traian Stefan Boicescu. În pictură, artistul redă, de cele mai multe ori, suprafaţa terestră cu treceri spre mediul acvatic, iar în tapiserie, universul subacvatic. Iniţial, nu a ţinut o evidenţă a tablourilor  realizate  pentru că foarte multe au fost vândute şi regretă că nici măcar nu le-a fotografiat.


„Necesită mai mult timp până finalizezi o tapiserie”

Lucrările de tapiserie pe care le realizează Traian Ştefan Boicescu sunt ca o pictură ţesută în gherghef, cu fibre naturale precum lâna, iuta, mătasea, sfoara de Manilla. „Comparativ cu picture tapiseria reprezintă complexitatea meşteşugului artistic,  prin transpunerea în gherghef şi tehnică haute-lise. Necesită mai mult timp până finalizezi o tapiserie, daca aceasta este de mari dimensiuni”, spune artistul. În prezent  are patru lucrari monumentale expuse public. Trei sunt în România şi una în Franţa. Două le-a realizat în facultate: tapiseria din sala de protocol, a hotelului  „Împăratul Romanilor” din Sibiu şi tapiseria „Poduri Dunărene” de la Muzeul de Arta din Slobozia. „Sunt cele mai mari lucrări realizate, cea de la Sibiu are o suprafaţă de aproximativ şase metri pătraţi, iar cea de la Slobozia, 21 de metri pătraţi”, precizează Traian Ştefan Boicescu. O altă lucrare valoroasă este  un mozaic „Ritmuri” de la Liceul de Artă din Râmnic şi tapiseria „Interferente” la Liceul Marguerite Marie, Verosvres,  Franţa.

Tapiseria e din ce în ce mai rară

Artistul ne dezvaluie că pe plan internaţional tapiseria, ca artă, cunoaşte un declin datorat preţurilor foarte ridicate, determinate de costurile şi durata execuţiei, fiind o ramură a artei decorative, care s-a adresat în decursul istoriei clasei nobiliare. „La ora actuală, puţine muzee mai sunt capabile să achiziţioneze lucrări de tapiserie sau să organizeze expoziţii cu lucrări împrumutate din mariile colecţii şi asta datorită  preţurilor ridicate pentru asigurarea acestor lucrări pe perioada expunerii lor”, menţionează cu regret Traian Ştefan Boicescu. Anul acesta artistul este prins într-un proiect expoziţional cu un numar de muzee din Franţa, prin care se încearcă revigorarea tapiseriei contemporane pe plan internaţional.

Ce-i place
• • Arta şi muzica. De ceva timp am descoperit posibilităţile prelucrării imaginii pe calculator, domeniu fascinant ce mă preocupă. La început am fost reticent în privinţa timpului furat de calculator.

 Ce nu-i place
• • Lipsa de profesionalism şi promovarea non-valorilor. În schimb, ne amintim de valorile  cu adevarat naţionale numai la înmormântările acestora. Oare numai acest aspect înglobează şi promovează societatea de consum ?

Întrebări şi răspunsuri

• • Câte expoziţii aveţi până la ora actuală ?
T.Ş.B. : Nu le-am memorat şi nu mă interesează  numarul lor. Ce va pot spune este că am lucrări în colecţii particulare şi de stat în ţară şi în străinătate :Marea Britanie, Austria, Germania, Elveţia, U.S.A.,Franţa, Italia.  

• Aveţi numeroase premii şi distincţii, care din ele vă este mai de suflet ?
T.Ş.B . : Toate, dar ţin  mult la Ordinul Naţional Meritul Cultural în grad de „Comandor”, fiind acordat de Preşedenţia Romaniei în 2004. UAPR mi-a acordat cel mai important premiu, pentru Tapiserie Haute-Lisse 2006 la Trienala de Artă Textilă cu caracter internaţional - Bucureşti. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite