Raluca Zdrobiş, o mamă singură cu doi copii, câştigă o bătălie într-un sistem care nu se preocupă de familiile monoparentale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce în secolul XXI angajaţii unui cinematoraf din Capitală i-au spus unei mame care îşi creşte singură copiii că o familie este formată din doi adulţi şi doi copiii, reprezentanţii instituţiei au lansat noile pachete de bilete pentru familii, de care pot beneficia inclusiv cele monoparentale

Cinematograful Hollywood Multiplex din Capitală a acuzat cinematograful de discriminare. Concret, vânzătoarea nu a acceptat să-i acorde pachetul Family pe motiv că familia acesteia este cu un singur adult.

„Oricâte argumente aduceam, doamna de la bilete a rămas fermă pe poziţii. Nici supervizoarea, sau cine era cealaltă angajată care a intervenit, nu s-a lăsat înduplecată de explicaţiile mele. Replica ei a fost de milioane: «Doamnă, nu înţelegeţi că nu există familii cu un singur adult? Familia are doi adulţi şi unul sau doi copii sau, în cazuri mai rare, mai mult de doi». Faptul că în 2018 încă avem gândirea îngustă, măruntă, urâtă şi rea mi-a lăsat un gust amar. Angajaţii Hollywood Multiplex mi-au spus că noi nu suntem o familie“, a scris Raluca Zdrobiş, duminică, pe blog.

Câteva ore mai târziu, reprezentanţii Cinematografului şi-au cerut scuze. Mai mult, aceştia au lansat, luni, o nouă ofertă de bilete pentru familii, care pot fi cumpărate inclusiv de cele cu un singur părinte. „Începând din data de 7 mai 2018, Hollywood Multiplex inaugurează o nouă gamă de pachete Family inspired by Raluca. Aceasta conţine trei tipuri de pachete, iar unul dintre ele este conceput special pentru a răspunde nevoilor familiilor monoparentale şi grupurilor ce includ un singur adult. Noile pachete sunt un răspuns la ecoul emoţional pe care mesajul Ralucăi Zdrobiş l-a avut asupra noastră", a afirmat Gianina Ciobanu, managerul cinematografului.

Mă bucur că mesajul meu a fost auzit şi nu a rămas fără răspuns.

"Mă bucur că mesajul meu a fost auzit şi nu a rămas fără răspuns. Faptul că Hollywood Multiplex a înţeles cu adevărat problema şi a reuşit într-un timp atât de scurt să se mobilizeze şi să modifice oferta mi se pare extraordinar.  Chiar dacă poate părea un pas mic acum, este un pas care anunţă o schimbare, în primul rând de mentalitate, în ceea ce priveşte familia monoparentală. Un pas spre normalitate!", a răspuns Raluca Zdrobiş, blogger @ beautybyjules.ro.

Greutăţile unei familii monoparentale

Directorul executiv de la Centrul FILIA (care militează pentru drepturile femeilor), Andreea Bragă, spune că acest caz nu face decât să readucă în atenţia spaţiului public problemele grave cu care se confruntă familiile monoparentale. „O dată, vorbim de riscul de sărăcie mai ridicat în comparaţie cu familiile cu doi părinţi. Motivul: un singur adult aduce venituri în familie, iar această chestiune trebuie raportată la faptul că aproximativ jumătate din populaţia României trăieşte în risc de sărăcie. Apoi, este problema cu precaritatea serviciilor de educaţie şi îngrijire antepreşcolară. De pildă, o mamă singură care trebuie să se întoarcă la serviciu, după ce i s-a încheiat concediul de maternitate, nu are unde să-şi lase copilul timp de un an, dat fiind că acesta este primit la creşă doar de la vârsta de trei ani. Mai este şi problema cu numărul insuficient de creşe şi grădiniţe raportat la cererea părinţilor“, a explicat Bragă.

La rândul său, preşedinta Asociaţiei „Mame pentru Mame“, Ana Măiţă, a subliniat că este necesar să vorbim şi depre situaţiile în care sunt discriminate familiile monoparentale cu taţi.

„ Problema este că managerii cinematografului nu s-au gândit că atribuirea cuvântului familie, pentru denumirea unui anumit produs care vizează un număr strict de persoane, poate avea multe declinări în realitatea concretă. Societatea este într-o continuă schimbare. Partenerii dintr-un cuplu nu mai sunt legaţi pe viaţă aşa cum era cu un secol în urmă, divorţul devenind un instrument tot mai folosit. Dincolo de acest caz, însă, este necesar să vorbim despre alte situaţii în care este discriminată familia monoparentală. De pildă, deseori în situaţia în care copilul este internat în spital, tatălui i se refuză internarea cu acesta pentru că în salonul de pe secţia de pediatrie majoritatea părinţilor sunt mame. Este absolut jenant că anumite cadre medicale se gândesc la posibile relaţii de promiscuitate dintre părinţii de sex opus, când ei sunt îngrijoraţi de starea de sănătate a copiilor lor“, a opinat Măiţă.

Pe de altă parte, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, a declarat, luni, la Adevărul Live că prin intermediul acestui caz „vedem efectele unor dezbateri trunchiate cu privire la schimbarea noţiunii de familie. Asta, deşi avem o decizie a Curţii Constituţionale (nr.580 din 2016) în care se explică că noţiunea de familie este mult mai largă decât cea propusă de iniţiator (Coaliţia pentru Familie) şi că de fapt ea intră sub protecţia articolului 26 din Constituţie care invocă dreptul la viaţă privată sau de familie “, a afirmat şeful CNCD.

7% din familiile din România sunt monoparentale, potrivit Eurostat
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite