Rafila: „Suntem pe primul loc în lume în ceea ce priveşte mortalitatea raportată la populaţie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
rafila

Alexandru Rafila spune că trebuie găsite soluţii pentru scăderea numărului mare de cazuri COVID şi precizează că este o legătură directă între acest număr şi rata mortalităţii. Totodată, acesta subliniază că România se află pe locul 1 în lume în ceea ce priveşte decesele.

„Preocuparea foarte mare este legată de numărul uriaş de cazuri şi de numărul extrem de mare de decese - suntem, pe primul loc în lume în ceea ce priveşte mortalitatea raportată la populaţie. Una dintre soluţii (propuse de OMS - n.r.) este creşterea numărului de persoane vaccinate - asta e o soluţie care poate să prevină valurile ulterioare, în primăvară, mai ales”, a declarat Alexandru Rafila luni la Digi24, precizând că „situaţia este fără precedent în regiunea europeană a OMS”.

Acesta a spus că în următoarele zile va sosi în ţară „un expert OMS specializat în astfel de situaţii de criză de sănătate” şi s-a arătat încrezător că, împreună cu specialiştii INSP şi cu reprezentanţii guvernului se va găsi „o soluţie să nu mai fie atâtea morţi”.

Rafila subliniază că este nevoie de soluţii care să ajute la scăderea numărului de cazuri. El a mai arătat că rata mare de pozitivare, de 25-30%, arată o transmitere intensă comunitară a virusului şi avertizează că acest număr este în relaţie cu numărul deceselor.

„Numărul de decese va trena după câteva săptămâni de la înregistrarea acestui număr mare de cazuri, adică avem o rată de fatalitate de circa 3% în ceea ce priveşte decesele şi asta este extrem de mult la numărul uriaş de cazuri pe care îl avem”, a mai explicat Alexandru Rafila. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite