Rafila spune că pandemia va mai dura cel puţin doi ani. Previziunile pentru următoarele 6 luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesor doctor Alexandru Rafila
Profesor doctor Alexandru Rafila

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, crede că pandemia de coronavirus va mai dura cel puţin doi ani, iar virusul nu va dispărea, chiar dacă, între timp, va apărea un vaccin anti-COVID-19.

Alexandru Rafila a explicat că vaccinul este menit pentru întreruperea lanţului de transmitere a coronavirusul, nu la dispariţia virusului. 

”Cred că această pandemie va mai dura probabil cel puţin doi ani până când OMS să o declare închisă ca urgenţă de sănătate publică. Cu o condiţie: ca vaccinul să fie disponibil începând de la jumătatea anului viitor. Virusul nu va dispărea”, a declarat Rafila la Antena 3.

În ceea ce priveşte vaccinul anti-COVID, Alexandru Rafila este convins că va fi sigur din punctul de vedere al siguranţei şi al reacţiilor adverse, dar nu ştie cât eficient va fi în combaterea virusului. ”El va fi sigur, din punct de vedere al siguranţei, din punct de vedere al reacţiilor adverse.

Rămâne să vedem cât de eficace va fi vaccinul şi, mai ales, cum se va comporta acest vaccin la diferite categorii de pacienţi sau la diferite grupe de vârstă”, a spus Alexandru rafila. Reprezentantul României la OMS a precizat că pentru o persoană în vârstă este nevoie de un vaccin cu o concentraţie mai mare şi că este posibil să apară mai multe tipuri de vaccinuri, unele pentru bătrâni, iar altele pentru copii.

”Când sunt testate, când se fac studiile clinice, se aleg diverse grupe de vârstă şi este posibil ca şi modul de administrare să fie diferit, adică numărul de doze administrate să fie diferit între diferitele grupe de vârstă sau unii care au anumite patologii cronice ar putea să primească o doză suplimentară”, a mai spus Alexandru Rafila.

Profesorul Alexandru Rafila a declarat, vineri, la Antena 3, că în următoarele 6 luni va exista cu siguranţă o creştere a numărului de cazuri de COVID-19, unul dintre principalii factori fiind începerea şcolilor, dar şi venirea sezonului rece, în care infecţiile respiratorii se transmit cu o mai mare uşurinţă.

"Până la sfârşitul anului, cu siguranţă, nu vom avea o scădere a numărului de cazuri. Lucrul acesta are două tipuri de explicaţii: în această perioadă va exista o creştere, rămâne să vedem cât de serioasă va fi, sper să fie cât mai mică, datorită reînceperii multor activităţi, inclusiv a şcolilor - sunt peste 2.000.000 de elevi care se reîntorc în şcoli, încep să călătorească, interacţionează.

Şi urmează după aceea sezonul rece. Ştiţi bine că acesta este un sezon în care transmiterea infecţiilor respiratorii este favorizată, lumea îşi desfăşoară activitatea mai mult în spaţii închise, expunerea prelungită la frig favorizează o scădere a rezistenţei imunităţii...

Şi toate lucrurile acestea coroborate duc la o îngrijorare care este exprimată foarte clar de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Biroul regional pentru Europa chiar menţionează lunile noiembrie şi decembrie ca două luni care ar putea să fie problematice. Cred că o mare atenţie trebuie să dăm celor vulnerabili", a spus profesorul Alexandru Rafila, în exclusivitate la Punctul de întâlnire, cu Radu Tudor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite