Ministrul Sănătăţii propune un certificat verde „universal” pentru toate activităţile. CTP: Rafila îngemănează politrucul cu profesionistul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Tudor Popescu / FOTO Arhivă
Cristian Tudor Popescu / FOTO Arhivă

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, propune introducerea certificatului verde "universal", pentru toate activităţile, atunci când incidenţa are o creştere "susţinută" timp de trei săptămâni şi renunţarea la el când incidenţa scade timp de trei săptămâni.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, explică sistemul pe care l-a propus privind implementarea certificatului verde doar în anumite perioade, pentru toate activităţile, el argumentând că face aceste propuneri la acest moment în condiţiile în care nivelul de protecţie în rândul persoanelor vaccinate anti-COVID a scăzut, iar rezultatul testelor antigen rapide nu este unul relevant.

El susţine implementarea aşa-numitului certificat "universal", pentru toate tipurile de activităţi atunci când se constată, timp de trei săptămâni, o creştere "susţinută" a numărului de cazuri, indiferent de incidenţă, dar depinzând de trend, şi renunţarea la certificat atunci când incidenţa începe să scadă trei săptămâni consecutiv, până se ajunge la o incidenţă mică, nivelul urmând să fie stabilit de experţii de la Institutul de Sănătate Publică.

Cristian Tudor Popescu, despre această propunere

„Dacă tot discutăm de vaccinare, să discutăm un pic şi de ce face domnul Rafila, aflat acum la guvernare. Domnul doctor Rafila a preluat un cuvânt din vânzoleala asta - pentru care a primit felicitări, împreună cu colegii săi pesedişti şi liberali, că sunt colegi cu toţii acum, de la preşedintele Iohannis - a preluat din vânzoleală cuvântul „flexibilizare”. Se flexibilizează. Tot auzeam, că dau cu flexul acolo, flexibilizează mandatul. Verbul acesta nu era prezent în spaţiul public românesc, a fost introdus atunci. L-a preluat şi acum flexibilizează certificatul verde.

 Obligativitatea certificatului verde a fost la un pas să fie adoptată în Parlament. Dl. Rafila şi dl. Cercel au avut obiecţii în legătură cu obligativitatea certificatului verde şi au blocat hotărârea. Şi domnul Rafila ne spune acum: domnule, certificatul verde e un mijloc de protecţie a sănătăţii, el nu trebuie să fie un mijloc de coerciţie pentru oameni, ca să se vaccineze. Nu, ei trebuie convinşi. Prin urmare, când scad infectările, nu mai facem certificatul verde obligatoriu. Numai dacă ele cresc mult, atunci venim cu certificatul verde” - a arătat Cristian Tudor Popescu.

„Vedeţi ce face politica din om?”, a continuat gazetarul. „Va să zică, în această atitudine, dl. doctor Rafila a reuşit să întruchipeze două personaje generice din comunism, de dinainte de 1989: politrucul şi profesionistul.

Acolo, erau personaje diferite în cele mai multe situaţii, pentru că exista acea pătură a activiştilor de partid, iar profesionistul venea şi îi spunea: Nu se poate face, tovarăşe, şantierul ăsta în 7 luni, cât vreţi dvs, pentru că nu se poate tehnic! Şi ăsta îi spunea: Ba se poate. De ce? Pentru că aşa vrea Partidul. Şi dacă vrea Partidul, se va face! 

Adică era reprezentantul politicii partidului, care îl jughinea pe profesionist în toate felurile până când ăla, încercând să-i spună nişte lucruri ştiinţifice, nişte lucruri raţionale, ăstălalt, activistul, le contorsiona în toate felurile, având în vedere, sigur, punctajul PCR.

Domnul Rafila a reuşit să îngemăneze aceste două personaje acum”, a punctat CTP.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite