Rafila, despre anunţul Ministerului Sănătăţii: Vaccinul rezistă doar 17 zile. Nu poate fi făcut de medicul de familie, necesită o logistică extraordinară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
foto inquam photos george calin
foto inquam photos george calin

Alexandrul Rafila, reprezentantul României la OMS şi candidat PSD la alegerile parlamentare, a avertizat asupra mobilizării logistice de mare amploare necesare în cazul disponibilităţii vaccinului în decembrie, aşa cum a anunţat Ministerul Sănătăţii, întrucât vaccinul are condiţii stricte de depozitare şi nu poate fi păstrat mai mult de 17 zile de la producere

Alexandrul Rafila a răspuns la Digi 24 anunţului Ministerului Sănătaţii privind autorizarea unui vaccin în decembrie care să fie disponibil şi în România, avertizând că este nevoie de o logistică bine pusă la punct şi că Nelu Tătaru „ar trebui să catagrafieze populaţia care trebuie să fie vaccinată imediat şi să stabilească zonele de organizare a centrelor de vaccinare, circuitul logistic şi mai ales personalul care va organiza acest lucru, pentru că fără personal toate aceste lucruri n-au niciun fel de sens”.

„Chiar dacă vaccinul va fi autorizat în decembrie, de la momentul autorizării până la vaccinarea efectivă a celor care sunt în prima linie – personalul medical, pacienţii cu comorbidităţi - este un drum care trebuie urmat şi o organizare logistică care trebuie făcută. Eu aş vrea să îl rog pe dl Tătaru, decât să anunţe aceste termene – nu ştiu de ce tocmai decembrie va fi luna când acest vaccin va fi disponibil în România - să se gândească la logistica extraordinară care trebuie pusă la punct .

Acest vaccin va necesita organizarea, împreună cu Ministerul Apărării şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, a unor centre de vaccinare. Nu e posibil ca medicii de familie să vaccineze în mod tradiţional oamenii, pentru că acest vaccin, din momentul producerii până la vaccinare, rezistă doar 17 zile. El trebuie ţinut la minus 80 de grade şi în ambalajul cu gheaţă carbonică e păstrat doar 10 zile, iar în 7 zile trebuie administrat. Or, să vaccinezi milioane de oameni într-un timp scurt este o mare provocare” a spus Rafila la Digi24.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite