Rafila: Noi ne aflăm pe o zonă de platou, cu 300 – 350 de cazuri zilnic, şi această tendinţă durează de vreo 2-3 săptămâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Societăţii Române de Microbiologie, medicul Alexandru Rafila, afirmă că România este de căteva săptămâni într-o zonă de platou, având săptămânal 300 – 350 de cazuri, iar după sărbători nu a apărut o creştere alarmantă a numărului de cazuri.

Rafila afirmă că data de 15 mai este, de fapt o convenţie, care reprezintă încheierea celei de-a doua peroade a stării de urgenţă, iar măsurile carese vor luavor deinde de fiecare comunitate. Alexandru Rafila a precizat că nu vor putea fi luate aceleaşi măsuri la Suceava ca şi la Harghita, la Suceava fiind 3.000 de cazuri, cele mai multe chiar în municipiu, în timp ce judeţul Harghita are 20 de cazuri de coronavirus.

Alexandru Rafila a declarat, miercuri seară, la Digi 24, că structura solicitării probelor dă numărul de cazuri de infectare cu coronavirus anunţate.

”Noi ne aflăm pe o zonă de platou, cu 300 – 350 de cazuri zilnic, şi această tendinţă durează de vreo 2-3 săptămâni, nu este o  chestiune întâmplătoare. Noi am fost îngrijoraţi şi mai suntem câteva zile, să nu vedem o explozie de cazuri din cauza intensificării activităţii în perioada de Paşte. Ce constatăm este că, în perioada de Paşte, nu au fost multe interacţiuni. Să vedem ce se întâmplă în perioada următoare pentru că, după anunţul preşedintelui privind relaxarea posibilă din 15 mai, mulţi au considerat – deşi s-au făcut precizări foarte clare că nu este vorba despre o întoarcere la situaţia de dinainte de debutul pandemiei – lumea a crezut că s-a intrat în normal chiar mai repede de 15 mai”, a declarat Alexandru Rafila.

Acesta a explicat că data de 15 mai este o convenţia care marchează încheierea stării de urgenţă.

”Măsurile trebuie luate şi punctual. Dacă avem un focar la Suceava, nu putem să avem aceeaşi abordare faţă de un judeţ...ca Harghita unde au 20 de cazuri. La Suceava am aproape 3.000. Pentru oricine cred că este farte clar că abordarea trebuie să fie diferită”, amai spus Rafila.

Acesta a expicat că, pe vară, se aşteaptă la mai puţine cazuri, dar la focare locale.

”Cred că în perioada care umează aceasta va fi una dintre priorităţi: identificarea rapidă a oricărui focar care se conturează şi intervenţia rapidă în acel focar. Acesta va fi modelul de intervenţie în timpul verii – un număr de cazuri relativ scăzut, dar cu anumite focare unde se transmite în comunitate”, a mai spus Alexandru Rafila.

Potrivit acestuia, capacitate de testare a României nu este deloc mică în momentul de fază, dar trebuie crescută.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite