Rafila: În spital sunt 338 de copii bolnavi de COVID. Afirmaţiile legate de creşterea numărului lor sunt false

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Pixabay
Foto Pixabay

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, miercuri, că afirmaţiile legate de creşterea geometrică a numărului de copii infectaţi sunt neadevărate şi că i-a transmis ministrului Educaţiei toate cifrele. Acesta a precizat în spitale sunt 338 de copii infectaţi cu virusul.

„Am văzut în spaţiul public diverse afirmaţii legate de creşterea geometrică a numărului de copii infectaţi. Sunt informaţii neadevărate. La nivelul zilei de ieri erau 11 copii internaţi la secţia de terapie intensivă, cu 10 mai puţin faţă de ziua precedentă, reprezentând circa 2% din totalul copiilor internaţi. Iar numărul de copii afectaţi şi care erau internaţi în spital era de 338. În mod evident ne preocupă funcţionarea sistemului de sănătate", a afirmat ministrul.

Rafila crede că abordarea legată de facilitarea testării va duce la controlul pandemiei pentru că un caz diagnosticat şi izolat automat nu va mai transmite boala:

„Cred că este un mare câştig. Pe de altă parte, o persoană care este diagnosticată de la începutul bolii poate să beneficieze aşa cum trebuie de asistenţă de sănătate din timp şi nu ajunge în stadiu greu controlabil care a dus la mortalitatea foarte mare anterior". a spus ministrul.

Medicul pediatru Mihai Craiu a spus că numărul copiilor infectaţi cu COVID-19 este în creştere, iar în cazul Omicron, simptomele nu sunt cele obişnuite bolilor respiratorii.

„Azi-noapte, din cele aproape 100 de teste rapide făcute, un sfert au fost pozitive pentru SARS CoV2. Suntem plini, asta e realitatea momentului", a spus medicul de la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului, ieri, la Digi24.

„La noi, la INSMC, este un etaj plin de copii care au nevoie de perfuzie, de oxigen, de rehidratare orală mai susţinută, de control al fluidelor... Din cei peste 25 de confirmaţi în cursul gărzii, al serii şi al după-amiezii, au fost doi copii internaţi - unul în vârstă de o lună şi un altul un pic mai mare", a adăugat el.

„Nu severitatea este problema, toate studiile recente confirmă faptul că există o disproporţie foarte mare între contagiozitatea extremă a Omicron şi severitatea relativ puţin importantă. Ceea ce cred că va fi mai greu pentru medicii pediatri o să vină peste o lună.” a mai subliniat medicul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite