Raed Arafat: „Situaţia nu este sub control”. Ce se întâmplă cu legea carantinei, care „nu este destinată doar COVID-ului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raed Arafat susţine despre controversata lege a pandemiei că este similară legislaţiei din alte state.
Raed Arafat susţine despre controversata lege a pandemiei că este similară legislaţiei din alte state.

Secretarul de stat Raed Arafat a comentat cel mai grav bilanţ al pandemiei COVID-19 în România, cel raportat sâmbătă: 698 de cazuri noi de infectare şi 24 de decese în 24 de ore. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul MAI a declarat că „dinamica este crescătoare, nu este sub control", iar săptămâna viitoare vor avea loc discuţii pentru stabilirea unor noi măsuri.

„Aceste date ne spun că situaţia este încă într-o dinamică crescătoare, nu este sub control. Apar focare, dar există şi transmitere comunitară foarte importantă. Sunt zone mai afectate în acest moment, dar asta nu înseamnă că celelalte sunt scutite, pot şi ele oricând să înceapă să aibă mai multe cazuri", a declarat şeful DSU, la TVR.

El a menţionat şi zonele în care există o mai mare concentrare de cazuri - Bucureşti, Argeş, Dâmboviţa, Galaţi, Braşov. 

Arafat spune că, pentru a rupe lanţul de transmitere, oamenii trebuie să respecte regulile - purtarea măştii, distanţarea socială, evitarea locurilor aglomerate şi igiena mâinilor.

Raed Arafat a precizat că nu sunt încă luate în calcul restricţii, însă săptămâna vitoare va fi făcută o nouă analiză, dat fiind că ne aflăm pe finalul stării de alertă.

"Nimeni nu vrea să se întoarcă la restricţii, nu este discutată în acest moment intenţia resticţionării din nou, dar, ca să nu ajungem la acest lucru, trebuie să aplicăm regulile de distanţare şi de purtare a măştii, de evitare a contactului cu persoanele care au risc de transmitere", a subliniat dr. Arafat.

Şeful DSU a mai spus că principala provocare este creşterea numărului pacienţilor internaţi la terapie intensivă, corelată cu numărul noilor îmbolnăviri. 

„Vorbim astăzi de peste 230 de pacienţi aflaţi în terapie internsivă, 24 de decese, ce provind din secţiile de terap inten. Având în vedere faptul că numărul pacienţilor internaţi în stare gravă rămâne la fel sau creşte, chiar dacă, din păcate, unele persoane decedează, înseamnă că vin altele în locul lor, că nu coborâm sub 240 în ultimele zile. Deci asta înseamnă că odată cu creşterea numărului de cazuri, va creşte numărul de persoane internate în secţiile de terapie intensivă, ceea ce pune presiune pe sistemul sanitar.”, a precizat Raed Arafat.

Raed Arafat spune că situaţia este mai rea decât în starea de urgenţă când medicii erau transferaţi în zonele cu activitate internsă. Secretarul de stat precizează că acum doctorii sunt nevoiţi să-i transfere pe pacienţi. 

Secretarul de stat a atras atenţia asupra faptului că, în ultima săptămână, din spitale au plecat numeroşi pacienţi pozitivi, simptomatici. „Este un risc important, care trebuie rezolvat urgent, sper ca luni să avem legea carantinei finală, să se voteze. Stiţi că sunt discutate mai multe aspecte sensibile acolo, legea nu este destinată doar Covid-ului, ci problemelor de boli infecţioase şi risc epidemiologic sau biologic accidental, cu care ne putem confrunta oricând. Din ce am verificat în legislaţia din alte ţări, nu suntem deloc departe faţă de ce există în alte state. Acest lucru o să-l prezentăm. Există chiar similitudini destul de importante între ce propunem şi ce am găsit în legislaţia din ţări precum Finlanda, Marea Britanie etc.”

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite