Raed Arafat: Prefecţii şi şefii de ministere nu vor mai coordona echipele de salvatori în cazul unor dezastre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se schimbă radical Anul acesta va fi derulată procedura prin care serviciile de ambulanţă vor fi dotate pentru următorii patru ani, a anunţat doctorul Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU).

Modul în care vor fi coordonate dezastrele a fost modificat în aşa fel încât şefii de ministere şi prefecţii să nu mai fie coordonatorii echipelor de salvatori. Anunţul a fost făcut de doctorul Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU). Concret, noua hotărâre de guvern aprobată miercuri modifică o lege dată în 2004, care nu stabilea cu exactitate cine coordonează intervenţii în situaţii precum incendii, inundaţii, epidemii sau cutremure.

De acum înainte, nu prefectul va fi cel care va coordona ce se întâmplă în teren, ci un comandant al intervenţiei.

„Vechea hotărâre, de exemplu la un accident de metrou sau de tren, prevedea că managementul riscului respectiv, inclusiv coordonarea răspunsului, se făcea de către Metrorex sau de către Ministerul Transporturilor, care ştim foarte bine că nu deţin forţele de intervenţie şi nu puteau să să coordoneze forţele de intervenţie. Oricum, faptic şi practic tot pompierii interveneau. Acum am clarificat acestă situaţie şi în hotărâre se prevede că răspunsul este rolul structurilor care se află în coordonarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă”, a declarat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

70% din maşinile folosite în urgenţe sunt uzate

Acesta a explicat că peste 70% din maşinile folosite de către Ambulanţă şi SMURD sunt uzate şi au o vechime de aproximativ opt ani. „Pe partea medicală de urgenţă, deja avem o comisie mixtă care lucrează pe dotarea serviciilor de ambulanţă şi SMURD şi înlocuirea ambulanţelor. Şi anul ăsta va fi derulată procedura pentru acordul cadru pentru dotarea serviciilor de ambulanţă pe următorii patru ani şi a SMURD (...) cu maşini noi”, a declarat Arafat, conform sursei citate.

Oficialul a mai precizat că din cauza uzurii avansate, costurile de rulaj ale maşinilor au devenit foarte mari. „Deci, şi asta este în vizorul nostru şi deja se lucrează pe acest aspect”, a declarat medicul într-o conferinţă de presă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite