Raed Arafat: „Nu există produse din tutun sau ţigări sănătoase”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu există produse din tutun sau ţigări sănătoase. Aşa a declarat, miercuri, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, doctorul Raed Arafat, cu prilejul Zilei Mondiale împotriva fumatului.

„Trebuie să fim îngrijoraţi în ceea ce priveşte consumul de tutun”, a explicat oficialul, citat de Agerpres. Potrivit sursei citate, promovarea tutunului încălzit nu face altceva decât să atragă cât mai mulţi români. 

„Nu se menţionează pericolul asupra sănătăţii şi se oferă şi produse gratuite pentru testare”, a completat Arafat, menţionând că aşa se recrutează o nouă generaţie de fumători pentru următorii 20 - 30 de ani. 

„În şcoli, nu numai că este uşor să le foloseşti, sunt gadgeturi care îl clasează pe cel care le foloseşte, este mai cool că are un aparat din acest tip”, a mai spus secretarul de stat. 

Arafat subliniază că tutunul - indiferent de forma în care este folosit - este periculos pentru sănătate.

„Trebuie să oprim cât mai repede promovarea şi diferenţierea pozitivă între diferite metode, adică o metodă să fie preferenţială şi lăsată să se propage până ce acumulează un număr mare de utilizatori. Trebuie să folosim aceleaşi metode de oprire şi de restricţionare ale lor, pentru că toate sunt periculoase, toate cauzează boli, niciuna dintre ele nu este sănătoasă. Nu există produse de tutun sau ţigări sănătoase la acest moment”, a adăugat el.

Pneumolog: Tutunul încălzit ar trebui taxat la fel ca tutunul convenţional. Este la fel de dăunător

Fostul preşedinte al Societăţii Române de Pneumologie, Florin Mihălţan, a declarat, miercuri, că tutunul încălzit ar trebui taxat la fel ca tutunul convenţional, precizând că există cercetări ştiinţifice care demonstreaza că este la fel de dăunător, potrivit Mediafax.

„Modificările legislative pe care le propune Iniţiativa „2035 - prima Generaţie fără Tutun” se referă la tutunul încălzit în sensul în care există dovezi ştiinţifice că acest tutun este dăunător, trebuie să fie, din punct de vedere al taxării, similar cu tutunul convenţional. Suntem pentru introducerea unor amendamente legate de interdicţia promovării şi sponsorizării acestor forme de tutun.(...) Suntem pentru interdicţia sponsorizărilor şi promovării acestui tip de tutun ca fiind tutun sănătos când defapt se colectează de la o lună la alta suficiente dovezi ştiinţifice că el este dăunător şi că are produşi cancerigeni. (...) Modificările au fost propuse şi vor fi în discuţie cu reprezentanţii comisiei de sănătate în Camera Deputaţilor şi a Senatului”, a spus, miercuri, dr. Florin Mihălţan, în cadrul dezbaterii „Ziua mondială fără Tutun” organizată în Parlament.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite