Raed Arafat a explicat cum va arăta viaţa noastră după 15 mai. Purtarea măştii, o chestiune de educaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raed Arafat FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Raed Arafat FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a exemplificat, duminică seară, la Digi24, câteva cazuri concrete cu privire la modul în care ne vom trăi viaţa după data de 15 mai, odată cu posibila relaxare a măsurilor care asigură prevenirea răspândirii coronavirusului.

Raed Arafat a atras atenţia că măsurile sunt încă în analiză, unele putând fi modificate, dar că la început vor fi luate măsurile cu cel mai mic risc.

„Şcolile se vor deschide în septembrie, nu cred că se va reveni, a fost anunţat oficial. Copiii sunt cel mai puţin vulnerabili, problema e că pot să fie vectori de transmitere către profesori sau părinţi şi bunici. Este foarte greu să faci într-o şcoală distanţare, să ţii în pauză să nu interacţioneze copiii“, a subliniat şeful DSU, potrivit digi24.ro.

El a precizat că purtarea măştii va fi obligatorie după 15 mai, în locurile publice închise şi în transportul în comun. Arafata precizat că pot fi folosite trei tipuri de măşti: masca de bumbac, masca chirurgicală şi masca de tip FFP2. 

„La masca de bumbac, nemedicală, trebuie să ai două trei cu tine. Masca chirurgicală, pentru stradă, are un anumit grad de protecţie mult mai bun, are mai multe straturi, nu este ca măştile medicale FFP2, asta se schimbă cam la 4 ore, dacă strănuţi în ea trebuie să o schimbi”, a spus Arafat. El a precizat şi că speră ca preţul măştilor să ajungă „la cel de dinainte“. 

Purtarea măştii, o chestiune de „educaţie“

„Va trebui să ne obişnuim, la metrou, la transport public, va trebui să devină o condiţie ca să urci. Legal, dacă nu ai masca, conducătorul auto trebuie să se uite, la toate mijloacele de transport aglomerate (...). Şi la supermarket - probabil se vor gândi că e un lucru care să-l dea clienţilor, dacă vrea să vină înăuntru“, a subliniat Raed Arafat.

Secretarul de stat în MAI a adăugat că „trebuie să fie o chestie de educaţie, nu trebuie să vii să zici: te amendez, dacă nu porţi masca“.

În ceea ce priveşte transportul public, în special metroul, unde au fost exemple foarte dese de supraaglomerare, el a spus că pentru a scădea aglomeraţie este nevoie şi de creşterea mijloacelor şi la suprafaţă. Întrebat dacă vom intra pe rând la metrou, el a spus că este „posibil”.

Eu când întru în MAI mi se ia temperatura, de către jandarm, chiar dacă sunt secretar

Alte măsuri de relaxare a traficului date ca exemplu de Raed Arafat sunt: programul defazat, oamenii să vină în trei interale orare, lucrul de acasă unde este posibil, măcar parţial, sau ture de două săptămâni acolo unde se poate.

Cel puţin câteva luni va trebui să mergem aşa, să ne obişnuim cu scanarea la intrare, nu numai la serviciu, să ajungem să ne obişnuim ca cineva să ne ia temperatura - e posibil să fie o măsură luată legal. Eu când întru în MAI mi se ia temperatura, de către jandarm, chiar dacă sunt secretar. Dacă e de la 37 în sus, nu mai intru”, a spus Arafat.

Secretarul de stat a spus că există soluţii şi pentru birourile de tip open-space. 

„Se lucrează la INSP cu alţi colegi, deja avem câteva recomandări care vor fi validate, cum se se procedeze. Ne vom schima  stilul nostru după ce încep măsurile de relaxare. Dar asta nu înseamnă că ne punem masca şi mergem peste tot”, a spus el.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite