Raed Arafat: „Exodul medicilor şi al asistenţilor români în străinătate continuă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raed Arafat: Exodul medicilor şi al asistenţilor români în străinătate continuă. FOTO: Mediafax.
Raed Arafat: Exodul medicilor şi al asistenţilor români în străinătate continuă. FOTO: Mediafax.

Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii şi fondatorul serviciului medical de urgenţa SMURD, Raed Arafat, a declarat, sâmbătă, în cadrul unei conferinţe de presă la Alba Iulia, că medicii români continuă să plece din ţară, însă există şi câteva cazuri în care cei care doresc să revină nu sunt primiţi deoarece deranjează.

Raed Arafat a anunţat că exodul medicilor români are loc şi astăzi, chiar dacă nu la un nivel foarte intens ca în trecut.

„Continuă exodul medicilor şi al asistenţilor în străinătate. Poate nu foarte intens, aşa cum a fost înainte, dar exodul este. Nu pot să-l măsor de la o zi la alta, să vă spun cât este. Acest lucru se măsoară periodic, vezi la şase luni câţi au plecat şi câţi au revenit. Într-adevăr, este şi o revenire, dar cei care se întorc sunt mai puţini decât cei care pleacă în continuare”, a declarat subsecretarul de stat.

Raed Arafat a mai precizat că ştie cazuri în care medicii plecaţi în străinătate, specializaţi, când au dorit să se întoarcă în ţară nu au putut din cauză că nu sunt primiţi uşor în sistem.

„Am observat că, uneori, cei care vor să vină înapoi întâmpină greutăţi şi nu sunt primiţi uşor. La fel şi cei care termină specialitatea în afară, întâmpină greutăţi când să revină în ţară. Nu ştiu motive, dar greutăţile nu sunt la nivelul conducerii ministerului, ci sunt greutăţi de a se angaja, chiar şi pe posturi care sunt vacante. Bănuiesc că ei vin cu noutăţi, vin pregătiţi bine, vin cu altă gândire, altă mentalitate care, poate că, în unele locuri, şi nu generalizez, deranjează”, a declarat Raed Arafat.

Subsecretarul de stat a mai spus că se poate constata o dorinţă a tinerilor medici plecaţi să lucreze în străinătate de a se întoarce în România, mai ales după ce îşi echivalează automat studiile de specializare.

„Nu sunt cifre spectaculoase, dar eu nu m-aş lua după număr, ci după expertiza cu care ei vin, în domenii foarte importante. Astfel de oameni sunt foarte importanţi şi valoroşi”, a mai declarat fondatorul SMURD.

Problema migraţiei medicilor nu este una doar a României, aceasta fiind una la nivel european.

„Migraţia medicilor este o problemă cu care se confruntă foarte multe ţări europene, inclusiv ţările avansate. In Irlanda se face recrutare pentru medicii irlandezi să plece în Australia şi, după care, normal, Irlanda începe să facă recrutare pentru medici din altă parte care să vină sa lucreze acolo”, a mai spus Raed Arafat.


Citeşte şi:

FOTO VIDEO Spitalul Judeţean Alba are o nouă Unitate de Primiri Urgenţe. Investiţia, inaugurată de Raed Arafat

Spitalul Judeţean a inaugurat sâmbătă, 21 decembrie 2013, noua Unitate de Primiri Urgenţe, care a devenit una dintre cele mai moderne din România. Investiţia de circa 1,4 milioane de lei a fost asigurată exclusiv de Consiliul Judeţean Alba şi din sponsorizări. La eveniment a fost prezent şi secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat.

VIDEO Raed Arafat despre controlul la Spitalul Judeţean Ploieşti: „Sunt probleme organizatorice majore“. Managerul va fi suspendat

Secretarul de stat Raed Arafat, aflat marţi la Ploieşti, unde coordonează un control al Ministerului Sănătăţii la Spitalul Judeţean de Urgenţă a spus că în unitatea medicală „sunt probleme organizatorice majore“ şi se analizează modul în care sunt utilizaţi banii din finanţare. Comisia de control a propus suspendarea managerului, cel puţin pe durata anchetei.

Raed Arafat le va vorbi studenţilor şi tinerilor medici despre medicina de urgenţă din România

Societatea Studenţilor în Medicină din Bucureşti organizează, în perioada 5-8 decembrie 2013, cea de-a 17-a ediţie a Congresului pentru Studenţi şi Tineri Medici, Bucureşti, unde vor ţine conferinţe personalităţi din lumea medicală, precum Raed Arafat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite