Arafat, anunţ despre libertatea de mişcare a vârstnicilor, din 15 mai: „Avertismentul este foarte serios“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 26 feb 2020
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 26 feb 2020

Raed Arafat a declarat, duminică seară, la România TV, că persoanele de peste 65 de ani nu vor mai fi nevoite să iasă de casă după un program bine stabilit, după ce se vor ridica restricţiile stării de urgenţă.

„Din ce ştiu, din ce s-a discutat, nu (n.r.-nu vor mai avea program). Şi aici va fi o relaxare, dar în acelaşi timp avertismentul foarte serios pe care îl dau este acela că nu inseamnă că au devenit mai puţin vulnerabili la această boală.

Familiile trebuie să aibă mare grijă de protecţie fată de persoanele respective, iar persoanele respective trebuie să inteleagă că există asupra lor un risc mai mare decât asupra restului populaţiei.

Adică socializezi mult, nu te protejezi, nu mască, nu igienă, vin copiii des, se joacă, o pupă pe bunica... este foarte probabil că bunica să ajungă să fie cu Covid-19 în scurt timp.

Asta trebuie înţeles, nu incercăm să speriem populaţia. Noi zicem clar care este situaţia reală", a declarat Raed Arafat - scrie Antena 3.

Joi, Raed Arafat a explicat ce impact are decizia de neconstituţionalitate a amenzilor date pe nerespectarea măsurilor impuse în cazul COVID-19.

„Am spus clar că nu discut şi nu comentez decizia în sine, însă este normal să semnalez că lipsa unor unelte care să descurajeze pe cei care nu vor să respecte regulile, în mijlocul unei bătălii în care respectarea regulilor, este o condiţie fundamentală pentru a preveni o catastrofă de sănătate publică de mari proporţii, devine o problemă majoră”, a scris secretarul de stat pe o reţea socială.

„Înţeleg perfect supărarea şi frustrarea cetăţenilor care doresc cât mai repede introarcerea la normalitate dinaintea pandemiei. Faptul că în România impactul acestui virus a fost unul contorlat şi nu a atins proporţiile pe care le-a atins în unele ţări face pe mulţi să pună întrebări, din ce în ce mai mult, despre necesitatea mai departe a măsurilor luate la nivelul autorităţilor. Mă întreb însă cum vom explica situaţia în cazul în care prin nerespectarea regulilor şi prin măsuri de relaxare pripite care să ne ducă la “normalitatea” dorită şi solicitată de o parte a populaţiei şi a operatorilor economici, am ajunge să pierdem tot ce am câştigat împreună în ultimele două luni, iar în loc să scadă cazurile şi numărul deceselor acesta ar creşte semnificativ”, a adăugat secretarul de stat MAI. 

Pe aceeaşi temă: 

231 de cazuri noi de coronavirus în România, în ultimele 24 de ore. Bilanţul total a ajuns la 15.362 îmbolnăviri

Monica Anisie: Elevii cu părinţi de peste 65 de ani nu au interzis la şcoală. Am discutat cu Raed Arafat să luăm măsuri suplimentare pentru profesori

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite