Raed Arafat: Bugetul Sănătăţii din România este de nivelul ţărilor europene din anii '60

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta
Victor Ponta

Reprezentanţi ai sistemului de sănătate, ai Guvernului şi reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi s-au reunit la Palatul Parlamentului în cadrul Health Forum, pentru a discuta perspectivele sistemului naţional de sănătate.

UPDATE: 13.30 Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, a declarat marti, în cadrul aceleiaşi conderinţe că "alocarea de resurse în sistemul medical este făcută în acest moment inechitabil."

Potrivit acestuia, 11% din medici şi 14% din asistente, servesc cei 46% din populaţia României care trăieşte în mediul rural, iar în Bucureşti, unde locuiesc 10,6 dintre asiguraţi, au fost alocate 18,2% din resursele bugetare pe acest an.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, prezent şi el la această conferinţă a subliniat faptul că în sistemul sanitar românesc actual domneşte un adevarat haos. "Subfinanţarea există în 2012, deşi vorbim de reformă în sănătate constant. Performanţele au scăzut până la un nivel ingrijorător. Salariile din sistemul de sănătate sunt dezastroase, un medic rezident are între 700 şi 800 de lei, după şase ani de facultate şi alţi şase de rezidenţiat. Am aflat că fac gărzi neplătite, am aflat că rezidenţii se bucură de câteva tichete de masă. E tragic. Acum s-au deblocat posturi, dar paradoxul este că n-are cine să se înscrie la concurs", a declarat Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputatilor.

Pe de alta parte, dr. Raed Arafat a declarat că Sănătatea este un loc în care sunt foarte multe interese, pentru că nu întotdeauna interesul bolnavului primează. În replică, Victor Ponta a declarat că “medicii şi pacienţii nu beneficiează de acelaşi lobby ca şi principalii jucători pe piaţa medicamentelor.”

"Ideea este să găsim soluţia ca în jurul acestui pacient să creăm un sistem medical. Un sistem sanitar are nevoie de finanţare, suntem ultima ţară din UE în privinţa procentului din PIB. Important este să creştem gradual această sumă, până ajungem la cei 6% despre care se tot vorbeste. Sistemul sanitar inseamna finantare si control", a mai declarat Arafat.

Potrivit subsecretarului de Stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, “Începând cu  2013, specialistii de la Cantacuzino vor relua activitatea de cercetare şi producţie. Pentru început, Ministerul Sănătaţii vrea să reia producţia de vaccinuri antirabic şi antitetanos, deoarece pentru alternativele din import se plătesc şi sume de 20 de ori mai mari.

Privitor la viitorul acţionar de la Institutul de cercetare Cantacuzino, Victor Ponta a declarat că „Antibiotice Iasi a fost şi este producatorul român cu cele mai bune rezultate. Produc, au profit, merită să ne ajute în problema Institutului Cantacuzino”

Totodată, premierul a dat asigurări că „în cadrul Institutul din Bucureşti nu va fi privatizată partea de producţie peste câţiva ani. Participarea statului la antibiotice nu se va schimba în nici un fel. Institutul va fi reoganizat astfel încat să supravietuiască şi să aibă o perspectivă foarte clară pentru viitor, implicit ideea de a produce vaccinuri în România la un preţ cu totul diferit faţă de ce importăm în acest moment. Ideea a fost ca producţia să fie manageriată de către cei de la Antibiotice, acolo unde statul are participaţie majoritară şi va rămâne, nu va vinde niciodată. Repet, este o societate la care statul român are participaţia majoritară, deci avem controlul. E o idee de salvare a producţiei şi a cercetării”, a spus premierul la conferinţa “Health Forum – Finanţarea sistemului de sănătate 2013″.

În ceea ce priveşte bugetul alocat sănătăţii, Raed Arafat a atras atenţia că România are alocat în acest moment doar 4% din PIB, în comparaţie cu media europeană de 8,9%. „Desigur nu ne putem atinge ţinta de 6% într-un an, dar trebuie să menţinem trendul de creştere a sumelor alocate de la buget.” În comparaţie, majoritatea ţărilor europene aveau acest procent, de 4% din PIB, în anii ’60.


Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite