Protocolul pentru construirea moscheii din Bucureşti a fost semnat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protocolul prin care comunitatea musulmană din România primeşte în concesiune terenul pentru construirea unei moschei în Bucureşti a fost semnat, marţi. Documentul menţionează că Muftiatul Cultului Musulman trebuie să raporteze trimestrial toate activităţile privind construcţia moscheii.

Secretarul de stat Victor Opaschi, de la Secretariatul de Stat pentru Culte, şi muftiul Muurat Iusuf, au semnat protocolul de predare-preluare prin care Muftiatul Cultului Musulman din România a primit în concesiune, pe o durată de 49 de ani, un teren de 11.295 de metri pătraţi situat pe bulevardul Expoziţiei, scrie Mediafax. Pe acest teren se va construi controversata moschee.

Conform protocolului, Muftiatul Cultului Musulman este obligat să informeze Secretariatul de Stat pentru Culte, la fiecare trei luni, despre stadiul lucrărilor şi sursele de finanţare a lucrării despre care muftiul a declarat că, cel mai probabil, o parte din bani vor veni de la Guverul turc, iar o altă parte a sumei va fi obţinută din donaţii.

Potrivit documentului, moscheea va avea, pe lângă clădirea propiu-zisă a lăcaşului de cult, mai multe anexe în care va funcţiona un loc pentru spălări rituale, o casă parohială, o bibliotecă şi un centru de asistenţă socială.

Respectarea destinaţiei terenului va fi monitorizată de Secretariatului de Stat pentru Culte până la expirarea protocolului, în condiţiile în care "se interzice vânzarea, înstrăinarea sub orice formă, încheierea vreunui pact de opţiune, a unei promisiuni unilaterale sau bilaterale de vânzare a imobilului, constituirea vreunui drept de preemţiune, servituţi, clauze de uzufruct, constituirea oricărei forme de aport al vreunei societăţi comerciale, asociaţii sau fundaţii".

Muftiul Murat Iusuf a declarat pentru Agerpres că pentru construirea acestui proiect Turcia va aloca aproximativ trei milioane de euro. Liderul musulman precizează că moscheea, care ar urma să aibă aproximativ 1.500 de locuri, va avea de asemenea şi anexe, inclusive o cantină socială cu o sută de locuri şi două săli de curs pentru predarea Coranului. Fondurile pentru construcţie vor fi asigurate de statul turc. Singura condiţie pe care a impus-o Guvernul este ca lucrările de construcţie a moscheii să înceapă în trei ani.

În schimbul terenului de la Romexpo, autorităţile de la Ankara au promis punerea la dispoziţie, la Istanbul, a unor terenuri pentru construirea unei biserici româneşti şi a unui cimitir, pentru românii care trăiesc acolo, adaugă muftiul Iusuf, citat de Agerpres.

Critici dure la adresa proiectului

Fostul şef al statului, Traian Băsescu, a fost unul dintre ce mai vocali critici ai proiectului, lansând un atac extrem de dur şi la adresa liderului comunităţii musulmanilor din România, dar şi a preşedintelui Recep Erodgan. Băsescu a susţinut de mai multe ori că o astfel de iniţiativă ar prezenta riscuri din punctul de vedere al securităţii naţionale, reproşându-le responsabililor de la Bucureşti că nu evaluează implicaţiile acestui demers.

"Probabil nu reuşiţi să vă imaginaţi o staţie de metrou din Bucureşti în care, la ore de vîrf, un tânăr credincios se detonează în numele lui Allah. Sau poate inteligenţa nu va ajută să vă imaginaţi tineri romîni eşuaţi în viaţă convertiţi la islamism şi trimişi în tabere de instruire prin Siria, Irak sau Afganistan şi reveniţi în Europa pentru a ne aduce binefacerile Statului Islamic", arăta fostul şef al statului, într-o postare pe Facebook.

De celalaltă parte, şeful Cultului Musulman din România, Murat Iusuf, a afirmat că proiectul este unul paşnic şi că nu înţelege de ce s-a transformat "într-o polemică politică". Acesta s-a declarat dezamăgit de afirmaţiile lui Traian Băsescu, susţinând că fostul şef al statului ştia din vremea de când era în funcţie "de acest acord între statul turc şi statul român pentru construirea unei moschei". Muftiul afirmă că de 10 ani de când conduce comunitatea turco - tătară se discută despre construirea unei moschei în Bucureşti.

În România trăiesc aproximativ 65.000 de musulmani, potrivit datelor de la Secretariatul de Stat pentru Culte, dintre aceştia, 10.000 locuiesc în Capitală. Cea mai mare moschee din România se află la Constanţa, de altfel majoritatea musulmanilor din ţară sunt localizaţi în Dobrogea.


Manifestaţie împotriva construirii Mega Moscheii la Bucureşti. Mitingul a fost organizat de Noua Dreaptă

Zeci de oameni, printre care mai mulţi membri şi simpatizanţi ai mişcării naţionaliste Noua Dreaptă, au protestat luni seară faţă de construirea unei moschei de mari dimensiuni la Bucureşti.

Băsescu, război cu musulmanii români: „Muftiule, ciocu mic! Nu vă imaginaţi o staţie de metrou din Bucureşti în care un tânăr se detonează în numele lui Allah”

Fostul preşedinte Traian Băsescu critică proiectul referitor la construirea unei moschei la Bucureşti şi îi transmite preşedintelui turc Recep Erdogan să propovăduiască islamul în Turcia, nu într-o ţară creştină, potrivit unei postări de joi de pe pagina de Facebook. Fostul lider de la Palatul Cotroceni a atras atenţia asupra pericolului reprezentat de radicalizarea anumitor musulmani şi apropierea de gruparea Statul Islamic.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite