Sindicaliştii din învăţământ protestează: un profesor din România câştigă pe lună cât unul din Luxemburg în patru ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ cere Guvernului să adopte o nouă grilă de salarizare pentru profesori, întrucât aceştia se simt „umiliţi” ştiind că au cele mai mici salarii din învăţământ. Asta după ce Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a lansat un studiu în care a făcut publice câştigurile medii salariale ale profesorilor din mai multe state.

Liderii de sindicat din învăţământ protestează faţă de salariile mici ale profesorilor români, după publicarea raportului Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), care arată că cele mai multe state europene oferă salariile de câteva zeci de ori mai mari decât cele pe care le primesc profesorii români./p>

Un profesor din Luxemburg câştigă în medie 85 de euro pe oră

Un profesor din România, explică sindicaliştii, câştigă în medie 13 lei brut (2,92 de euro) pe oră, chiar mai puţin dacă este debutant. Asta în condiţiile în care un profesor din Luxemburg va fi remunerat pentru o oră de lucru cu aproape 85 de euro. Asta înseamnă că în patru ore de lucru, profesorul care predă în Luxemburg va fi câştigat salariul pe o lună al unui profesor român.

Şi profesorii din Danemarca au salarii bune, aceştia câştigând în medie 57 de euro pe oră, urmaţi de profesorii germani, care câştigă 54 de euro pe oră, şi de cei englezi unde salariul este echivalentul a 48 de euro.

Sindicalişti: indemnizaţiile de la exemene umilesc profesorii

Sumele pe care le primesc cadrele didactice care fac parte din comisiile de bacalaureat reflectă, spun sindicaliştii, că  profesorii din România sunt „umiliţi şi că această activitate importantă nu este răsplătită aşa cum ar trebui”.  Preşedintele comisiei din centrul de examen primeşte o indemnizaţie de 483 de lei, în timp ce un profesor asistent câştigă 29 de lei pe zi, iar un profesor evaluator primeşte 4,8 lei pentru o lucrare corectată.

„Dascălii din această ţară sunt umiliţi, atât timp cât salariile acestora sunt de 15 sau de 20 de ori mai mici decât cele ale dascălilor din Europa de Vest, în condiţiile în care preţurile din România sunt similare cu cele din statele occidentale. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) solicită Guvernului României să ia o decizie care trebuia de mult luată: adoptarea unei legi de salarizare pentru personalul din învăţământ, prin care salariile să crească semnificativ, astfel încât profesia de dascăl să devină atractivă. De-abia după aceea este corect să se analizeze calitatea actului educaţional”, au mai arătat sindicaliştii.

Studiu privind salariile profesorilor din mai multe ţări

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite