Protecţia Consumatorului vrea blocarea importurilor din China de frica coronavirusului

Protecţia Consumatorului vrea blocarea importurilor din China de frica coronavirusului

Coronavirusul din China ar putea avea efecte asupra economiei FOTO: Arhivă

Virusul mortal din Asia ar putea bloca importurile anumitor produse la noi în ţară după ce Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Constanţa a solicitat Direcţiei de Sănătate Publică şi Biroului Vamal împiedicarea introducerii pe piaţă a produselor importate din China care intră în contact direct cu consumatorii.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Am transmis o adresă către Direcţia Generală de Sănătate Publică Constanţa şi către vamă, pentru a ne da concursul în evaluarea importurilor de jucării, cosmetice, electrocasnice provenite din China. Situaţia actuală, legată de îmbolnăvirile din această ţară, ar trebui săî fie un semnal de alarmă”, a subliniat şeful CJPC, Horia Constantinescu. 

În documentul respectiv se precizează şi ce produse ar putea fi interzise la intrarea în ţară. „Având în vedere existenţa în China a unei noi tulpini de coronavirus, ce poate fi mortală pentru anumite categorii de persoane, care se transmite pe cale aeriană şi pentru care nu există încă tratament, vă solicităm sprijinul în împiedicarea punerii pe piaţă în vederea comercializării a produselor care intră în contact direct cu consumatorii din ţara noastră (jucării, cosmetice, articole textile, încălţăminte) ”, reiese din adresa transmisă de conducerea CJPC Constanţa. 

Directorul general al ANPC, Paul Anghel, a adus o serie de precizări referitoare la măsura luată de comisarii din Constanţa. „Consumatorii de produse şi servicii trebuie să aibă încredere că instituţiile statului îşi fac datoria. Sunt comitete interministeriale care supraveghează şi monitorizează foarte atent partea aceasta (epidemia de coronavirus-n.red.) şi impactul în România.

În acest domeniu are competenţe Ministerul Sănătăţii, prin Direcţiile de Sănătate Publică, ANPC are şi ea o componentă pe protejarea sănătăţii consumatorului, iar ANSVSA pe acea a siguranţei alimentare”, a spus Anghel.

Specialiştii în drept consideră o astfel de măsură de restricţionare a acestor importuri ca fiind una la limita legii. „Măsură propusă de către ANPC nu prea are un fundament legal. Deşi în atribuţiile ANPC , se arată că instituţia <<coordonează schimbul rapid de informaţii cu instituţiile şi organele competenţe, naţionale şi internaţionale, privind produsele şi serviciile care reprezintă risc pentru sănătatea şi securitatea consumatorilor>>, acest lucru nu înseamnă că ANPC poate impune un embargou. (…) 

Practic, dacă stăm să analizăm în concret, în România sunt nenumărate societăţi care fac import direct din China, această ţara având de altfel cel mai răspândit flux de comerţ de pe glob, ori dacă ar fi vorba despre un embargou, mai ales că suntem stat european, acesta trebuie impus la nivel de Comisie Europeană şi nu la nivel de ANPC. (…) Măsură blocării este disproporţionată şi ea trebuie să fie aplicată cu responsabilitate, altfel vom asista la posibile măsuri ce pot fi luate chiar de către Comisia Europeană împotriva României”, a precizat avocatul Adrian Cuculis.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: