Protecţia Consumatorilor militează pentru etichetarea corectă a produselor, după scandalul cărnii de cal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Uniunea Europeană ia măsuri pentru ca etichetarea privind produsele agroalimentare să fie corectă FOTO Adevărul
Uniunea Europeană ia măsuri pentru ca etichetarea privind produsele agroalimentare să fie corectă FOTO Adevărul

Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorului lansează o nouă etapă a campaniei naţionale „Citeşte eticheta!”, destinată produselor agroalimentare. Campania apare în contextul în care Comisia Europeană ia măsuri care vizează protecţia consumatorilor şi garantarea integrităţii produselor alimentare ambalate, comercializate în Uniunea Europeană.


Astfel, ceea ce este scris pe eticheta de pe produs trebuie să spună adevărul despre conţinutul acestuia.

„Faptul ca in compoziţia produselor din carne de vită s-a identificat prezenţa cărnii de cal arată că această cerinţă fundamentală nu este întotdeauna respectată. Carnea de cal poate fi comercializată în UE, doar că, la fel ca orice alt ingredient, trebuie sa fie indicată pe etichetă”, se arată într-un comunicat al Protecţiei Consumatorilor.

Măsuri luate la nivelul Uniunii Europene

Prin urmare, statele membre UE au luat măsurile necesare pentru ca produsele etichetate necorespunzător să fie scoase de pe piaţă.

De altfel, la nivel european a fost elaborat un plan pentru coordonarea unui program de testare a produselor, care se va derula timp de o lună şi care îşi propune să identifice prezenţa nedeclarată a cărnii de cal în compoziţia produselor, precum şi a cărnii de cal care conţine fenilbutazonă.

În plus, normele UE vor prevedea ca pe etichete să fie prevăzute şi proteinele adăugate la produsele din carne care provin de la acelaşi tip de animal.

Sancţiuni în caz de fraudă pe lanţul de aprovizionare

Protecţia Consumatorilor mai informează că se va îmbunătăţi armonizarea sancţiunilor în caz de fraudă în lanţul de aprovizionare. „Se vor extinde şi normele UE privind originea alimentelor pentru a include mai multe categorii de produse (de exemplu, altele decât ouăle, mierea şi carnea provenind din afara UE) şi toate tipurile de carne.

„Fiecare consumator trebuie să facă alegeri în cunoştinţă de cauză cu privire la produsele pe care le cumpără şi să le utilizeze în condiţii de siguranţă.Totodată, ne dorim conştientizarea consumatorilor cu privire la importanţa solicitării bonului fiscal, prin lansarea mesajului – Cere Bonul Fiscal pentru un produs sigur!”, a spus şi Sorin Mierlea, preşedintele A.N.P.C.P.P.S. Romania.

România, implicată în mai multe scandaluri privind carnea de cal

La începutul lunii noimebrie, România a ajuns din nou în atenţia europenilor după ce în Marea Britanie ar fi fost depistată carne de cal într-un lot de conserve de carne etichetate drept „vită” şi fabricate de un producător de la noi. Ulterior, producătorul de conserve a trimis un comunicat de presă menţionând că produsele conţineau urme de ADN cabalin. Acesta provenea, potrivit producătorilor, „de la o eroare din timpul procesului de tranşare şi transportare a materiei prime, etape ce intra în responsabilitatea furnizorilor de cărnuri”.

Acesta nu este primul scandal de acest gen în care este implicată România. În aprilie, cantităţi impresionante de carne de cal au fost descoperite în Marea Britanie în carne pentru friptură, lasagna şi spaghete bolognese care ar fi trebuit să conţină vită.

Carnea pentru friptură a fost furnizată de companii britanice şi irlandeze, în timp ce cea pentru lasagna şi spaghete bolognese a fost furnizată de compania franceză Comigel.

Aceasta din urmă s-a aprovizionat de la o altă companie franceză, Spanghero, care a afirmat că a cumpărat carne din România. Asociaţiile profesionale româneşti din domeniul alimentar au respins însă aceste acuzaţii, afirmând că originea problemei nu este în România.

Pe aceeaşi temă:

Compania franceză responsabilă pentru scandalul cărnii de cal, scoasă la vânzare

Compania franceză Spanghero, aflată la originea scandalului cărnii de cal în lasagna de vită, este scoasă la vânzare după ce a intrat în lichidare judiciară, relatează AFP. Anunţul a fost făcut vineri de preşedintele companiei, Barthélémy Aguerre.

Scandalul cărnii de cal continuă. Victor Ponta, pentru CNN: „Vom îmbunătăţi standardele europene şi le vom aplica pedepse grave vinovaţilor“

Premierul Victor Ponta a declarat vineri seară pentru CNN că România şi alte state UE vor urmări îmbunătăţirea procedurilor, pentru a şti exact „de unde provine mâncarea”. Potrivit premierului, toate standardele au fost respectate în ţara noastră.

Carne de cal, depistată în 25 de produse care ar fi trebuit să fie de vită, în Marea Britanie

Carne de cal a fost depistată în 29 de produse care ar fi trebuit să conţină vită, din eşantionul de 2.501 produse verificate până acum în Marea Britanie, anunţă Agenţia britanică pentru Siguranţa Alimentară (FSA), citată de AFP.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite