Protecţia Consumatorilor a declanşat o anchetă după apariţia informaţiilor privind cireşele etichetate ca având conţinut de imazalil

Protecţia Consumatorilor a declanşat o anchetă după apariţia informaţiilor privind cireşele etichetate ca având conţinut de imazalil

ANPC s-a autosesizat după apariţia în spaţiul public a unor imagini cu eticheta unei caserole cu cireşe pe care scria că au conţinut de imazalil şi thiabendazol, nefiind recomandat consumul cojii fructelor. Astfel inspectorii de la Protecţia Consumatorilor au declanşat controale la două puncte de lucru ale unui comerciant şi la distribuitor. Comercializarea produselor a fost oprită temporar până la intrarea în legalitate.

Ştiri pe aceeaşi temă

De altfel, directorul general al ANPC Paul Anghel a precizat că reglementările UE stabilesc limitele maxime ale reziduurilor de pesticide din sau de pe produse, inclusiv în funcţie de tipul de produs, valorile fiind diferite pentru citrice şi pentru fructele cu sâmburi.

În urma apariţiei în mediul online a unor informaţii potrivit cărora cireşele preambalate în caserole a 500 gr, având origine Turcia “sunt tratate cu imazalil şi thiabendazole, coaja nefiind recomandată pentru consum”, ANPC s-a autosesizat şi a desfăşurat prin Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor Bucureşti controale la două puncte de lucru ale unui comerciant şi la distribuitorul fructelor.
 
Directorul general al ANPC Paul Anghel a precizat care este conţinutul maxim de reziduuri pentru anumite pesticide, în acest caz Imazalil, în funcţie de tipul de produs.
 
"Conform prevederilor din regulamentele europene în ceea ce priveşte conţinutul maxim de reziduuri pentru anumite pesticide din sau de pe anumite produse, pentru Imazalil, acesta este de 5 mh/kg la citrice şi de 0,05 mg/kg la fructe sâmburoase- caise, cireşe, piersici, prune", a precizat Anghel.
 
Verificările la cele două puncte de lucru ale comerciantului nu au relevat prezenţa la vânzare a acestor produse, care fuseseră deja scoase din circuitul consumului, motivaţia înscrisă în fişa de retragere a produsului fiind “Neconformitate etichetare”. De altfel, hipermarketul din care au fost cumpărate cireşele a transmis încă de luni că le-a retras de la vânzare şi că a solicitat explicaţii furnizorului, răspunsul fiind că un operator al firmei care tipăreşte etichetele a folosit un alt şablon de etichete, destinat citricelor..
 
Controlul făcut la firma care distribuia fructele a indicat, pe baza documentelor că cireşele nu sunt tratate cu Imazalil şi Thiabendazole şi că sunt în conformitate cu legislaţia română în vigoare, nefiind modificate genetic.
 
De asemenea, nici documentul furnizat de producătorul turc nu relevă că cireşele ar fi tratate cu vreuna din cele două substanţe, iar certificatul fitosanitar menţionează că fructele nu au fost supuse unui tratament chimic.
   
A fost aplicată o amendă de 10.000 de lei pentru abaterea privind informarea consumatorilor şi a fost oprită  temporar comercializarea fructelor până la intrarea în legalitate privind asigurarea unei informări corecte şi complete.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările