Proiectul legii salarizării unitare intensifică protestele în Sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Se vor intensifica protestele în sănătate
Se vor intensifica protestele în sănătate

Proiectul legii salarizării unitare a stârnit un val de nemulţumire în rândul personalului medical, care ia în calcul demararea unor proteste ample în Sănătate. „Declanşăm proteste, suntem nemulţumiţi de ce a ieşit în urma negocierilor. Nu am stabilit încă un calendar, dar este clar că nu poate rămâne aşa”, au explicat surse medicale.

Pe de altă parte, şi federaţia Sanitas şi-a exprimat dezacordul cu proiectul legii salarizării unitare.

„În toate demersurile noastre am solicitat eliminarea inechităţilor şi discriminărilor salariale pentru toate categoriile profesionale din sistemul sanitar, de asistenţă socială şi medico-social, aspect pe care actuala ordonanţă de urgenţă ce urmează să fie aprobată de guvernul tehnocrat miercuri, 13 aprilie a.c. nu îl are în vedere şi aduce pierderi salariale în loc de creşteri”, a explicat Leonard Bărăscu, preşedintele Sanitas.

Potrivit acestuia, documentul nu reflectă discuţiile şi nici negocierile purtate de sindicalişti cu oficialii din Guvern.

„Consiliul Naţional al Federaţiei SANITAS se va întruni de urgenţă joi, 14 aprilie 2016, pentru a analiza situaţia creată de apariţia acestei O.U.G., precum şi măsurile care se cer a fi luate.  Îi asigurăm pe membrii noştri că rezolvarea inechităţilor şi discriminărilor salariale  reprezintă în continuare unul dintre obiectivele federaţiei de la care nu ne vom abate şi ne vom folosi de toate mijloacele sindicale pentru atingerea acestuia.

Chirurg: „E o altă palmă pe care o primim”

Cadrele medicale aşteptau cu sufletul la gură proiectul legii salarizării unitare, lefurile mici din sistem fiind unul dintre motivele pentru care au demarat deja o serie de proteste în Sănătate.

Iar cifrele vehiculate de proiectul de lege, potrivit căruia un medic primar obţine un salariu ce variază între 3.400 şi 4.300 de lei, un rezident porneşte de la 1.400 de lei, iar o asistentă primeşte 1.900 de lei pe lună, nu fac altceva decât să pună şi mai multe paie pe foc, susţine doctorul Florin Chirculescu, şeful secţiei de Chirurgie Toracică de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Capitală.

„Este un ultraj la adresa corpului medical românesc, e o altă palmă pe care o primim. Anul trecut exista un calendar prin care ni se promitea dublarea salariilor până în 2017. Dar acum, să vii să baţi în cuie nişte sume aşa mici nu faci decât să agiţi apele. 4.300 de lei este foarte puţin pentru un medic primar. Iar asta în condiţiile în care se laudă că economia este în creştere şi rata de colectare a crescut şi ea”, a declarat, pentru „Adevărul”, chirurgul Florin Chirculescu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite