Proiectul de lege care prevede ca toţi copiii să poată avea bone plătite de autorităţile locale a ajuns în Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Propunere legislativă depusă în Parlament pentru reglementarea ocupaţiilor de bonă şi babbysitter în ţara noastră  FOTO Adevărul
Propunere legislativă depusă în Parlament pentru reglementarea ocupaţiilor de bonă şi babbysitter în ţara noastră  FOTO Adevărul

Proiectul de lege potrivit căruia toţi copiii, indiferent de statutul social al familiilor din care aceştia provin ar putea bebeficia de servicile unei bone, a ajuns în Parlament. Totodată,  proiectul depus de Tamara Ciofu, deputat PSD, doreşte şi reglementarea ocupaţiilor de bonă şi babysitter. Mai exact, persoanele care vor să profeseze trebuie să aibă titlu de calificare, să prezinte raport de evaluare psihologică  şi cazier judiciar.

Astfel, dacă acum activitatea de babysitting se desfăşoară exclusiv la domiciliul copilului, potrivit proiectului de lege  bona va putea avea grijă de copii la ea acasă. Diferenţa este că la locuinţa ei, dădaca poate primi mai mulţi copii care provin din familii diferite, fiind astfel împărţit efortul financiar.

Cu toate acestea, proiectul de lege spune că o bonă nu poate primi mai mult de patru copii cu vârste preşcolare sau şase copii cu vârste mai mari de şase ani.

Babysitter pe banii statului

Proiectul prevede ca serviciul de babysitting să fie disponibil tuturor copiilor, mai ales că aceste servicii au fost gândite în propunerea legislativă ca metodă de suplinire a locurilor lipsă în grădiniţe şi şcoli.

Potrivit ultimelor cifre date publicităţii de deputatul Tamara Ciofu, 150.000 de copii nu au locuri în grădiniţe în acest moment. Aceştia ar putea primi, potrivit proiectului de lege, bone sau babysitters a căror indemnizaţie ar urma să fie plătită parţial din bugetul administraţiilor locale şi parţial de familie, în funcţie de venitul lunar al părinţilor.

În plus, familiile aflate într-o situaţie de nevoie socială sau cele care primesc ajutor social vor primi serviciul de babysitting gratuit. „Acest lucru este posibil pentru că dacă bonele lucrează legal, taxele impozitate din salariul lor ar putea finanţa serviciul de babysitting pentru familiile vulnerabile anul următor. Nu e ieftin să angajezi ajutor, poate fi un efort pentru autorităţile locale, însă e mult mai scump să construieşti o grădiniţă“, a explicat deputatul Tamara Ciofu.

1.300 de bone calificate şi 100 de supervizori

Fundaţia Romanian Angel Appeal, unul dintre iniţiatorii proiectului, a demarat acum trei ani proiectul „Şcoala Bonelor“, care îşi propune ca până în iulie anul acesta să formeze 1.300 de bone/babysittere certificate. Cursantele au hotărât înfiinţarea unei asociaţii a breslei – Asociaţii Naţionale a bonelor şi babysitters profesioniste din România.

Cine poate fi bonă sau babysitter

Poate fi bonă sau babysitter persoana fizică ce deţine un titlu oficial de calificare şi care îndeplineşte următoarele condiţii:

- cetăţean român sau străin, cu domiciliul sau reşedinţa legală în România;

- este absolvent de învăţământ general obligatoriu;

- are capacitate de exerciţiu în condiţiile legii;

- este apt din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei; această condiţie se dovedeşte cu certificat medical eliberat în condiţiile legii;

- prezintă un raport preliminar de evaluare psihologică; această condiţie se dovedeşte cu raportul preliminar eliberat în condiţiile legii;

- prezintă acordul scris al proprietarului spaţiului în care se va desfăşura activitatea de îngrijire şi supraveghere a copiilor;

- prezintă extrasul de cazier judiciar personal şi declaraţia persoanelor cu care locuieşte că nu au suferit condamnări penale care să aducă atingere profesiei de bonă sau de babysitter, după caz, potrivit legii, prevede iniţiativa legislativă.

Totodată, proiectul de lege prevede că absolvenţii de studii liceale, postliceale şi superioare calificaţi în învăţământul pentru ciclul primar şi ciclul gimnazial pot profesa în acest domeniu după recunoaşterea diplomelor şi evaluarea competenţelor necesare ocupaţiilor de bonă sau de babysitter, după caz, de către furnizori de formare acreditaţi.

Fără condamnări definitive sau săvârşirea de abuzuri

Un alt articol al propunerii legislative prevede că nu poate fi babysitter:

- cel care a fost condamnat definitiv pentru o faptă penală şi ca pedeapsă complementară interzicerea exercitării unor drepturi, prevăzută prevăzute de legea penală pentru săvârşirea unei infracţiuni de natură a aduce atingere profesiei de bonă sau de babysitter;

- cel care, în exercitarea profesiei de bonă sau de babysitter, a săvârşit abuzuri prin care au fost încălcate drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului, stabilite prin hotărâre judecătorească irevocabilă;

Înregistrare obligatorie la Biroul Bonelor şi Babysitterilor din România

De asemenea, se prevede că bonele şi babysitterii, indiferent de forma în care îşi prestează activitatea, au obligaţia înregistrării în Biroul Bonelor şi Babysitterilor din România. Între atribuţiile acestui Birou se numără şi emiterea autorizaţiei de liberă practică pentru membrii acestuia sau autorizarea locaţiei în care se desfăşoară activitatea bonelor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite