Proiect USR pentru modificarea legii transplantului, depus în Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Legea transplantului ar urma să fie modificată FOTO: Adevărul
Legea transplantului ar urma să fie modificată FOTO: Adevărul

Deputatul USR Emanuel Ungureanu propune modificări legislative pentru activitatea de transplant din România. Vicepreşedintele Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaţilor a depus, în Parlament, un proiect de lege în acest sens.

Proiectul de lege vizează activitatea de transplant din România şi propune modificări pe patru direcţii majore, la Legea privind reforma în domeniul sănătăţii, conform mediafax.ro.

„Toate activităţile din domeniul transplantului trebuie reglementate, aşa cum se întâmplă în toate ţările europene. România are nevoie de o lege a transplantului – sau câte una separat pentru organe, ţesuturi şi celule – nu de un titlu într-o lege veche de 13 ani”, transmite USR, printr-un comunicat.

Modificările legislative propuse de deputatul USR vizează „trasabilitatea şi alocarea organelor, introducerea unor criterii şi condiţii clare de declarare a morţii cerebrale şi sancţiuni pentru cei care fac din transplant o afacere”. În ceea ce priveşte alocarea de organe pe criterii transparente şi echitabile, deputatul USR spune că “se impune crearea şi utilizarea unui algoritm care foloseşte criterii medicale obiective legate de caracteristicile organului şi ale primitorului.

„Organele nu trebuie alocate nici după criteriul ‘valorii sociale’, nici după bunăstarea materială a celor care au nevoie de ele. Din păcate, de prea multe ori s-a întâmplat acest lucru şi sunt români care şi-au vândut casa pentru a primi un organ. Nici la această oră nu ştim câte transplanturi de rinichi sau de ficat s-au făcut în mod real în România, care sunt beneficiarii, câţi mai sunt în viaţă, care este rata de supravieţuire. În aceste zone gri s-au strecurat abuzuri. Încrederea cetăţenilor în sistemul de transplant nu se câştigă cu sloganuri, ci cu o organizare mai bună, cu o transparenţă mai mare, cu o comunicare mai bună şi campanii ţintite”, a mai declarat deputatul USR Emanuel Ungureanu. 

Potrivit Uniunii Salvaţi România (USR), ţara noastră are reguli neclare pentru sistemul de transplant, iar noua lege a transplantului ar trebui “să unifice toate prevederile europene, momentan dispersate printre ordine de ministru (şi să reglementeze activitatea atât de complexă desfăşurată de centrele de prelevare, centrele de transplant, băncile de ţesuturi şi celule, clinicile de fertilizare în vitro etc”.

Legea pentru reforma din domeniul sănătăţii a fost adoptată în 2006. Conform USR, reforma din sănătate nu conţine o “lege a transplantului” şi nici nu e în conformitate cu directivele europene. „În 2006, când a fost adoptată Legea nr. 95 privind reforma în domeniul sănătăţii, România nu era membră a Uniunii Europene, iar directivele europene erau doar noţiuni abstracte. Din păcate, nici în prezent, la aproape 13 ani de la aderarea la UE, directivele europene care reglementează activitatea de transplant de organe, ţesuturi şi celule de origine umană nu sunt transpuse total în legislaţia românească.

„România nu a avut ani de zile reguli clare pentru sistemul de transplant, nu a avut transparenţă în ceea ce priveşte sistemul de alocare, sistemul de trasabilitate, nu a avut sancţiuni clare pentru cei care şi-au traficat un organ pentru bani sau pentru cei care şi-au permis să pângărească acest gest deosebit, pur, de mare omenie al donării de organe şi şi-au permis să facă afaceri cu ele. Iar toate acestea trebuie să se schimbe”, a declarat deputatul USR Emanuel Ungureanu. 

Proiectul este intitulat legea „Adina Bleotu”, după numele tinerei studente la Facultatea de Medicină din Timişoara care a murit “din cauză că nu are încă un sistem echitabil de alocare a organelor”.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite