PROIECT Medicii care nu sunt cadre didactice vor putea fi numiţi şef de secţie, de laborator sau director medical

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O propunere de modificare a Legii 154/2014, semnată de mai mulţi parlamentari de la PNL, independenţi şi PSD, prevede înlăturarea obligativităţii ca şefii de secţie, de laborator şi directorii medicali din spitalele clinice să fie cadre didactice, iniţiatorii considerând că astfel se elimină o prevedere discriminatorie din legea în vigoare.

Legea 154/2014 pentru modificarea art. 184 alin. (6) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, prevede că în spitalele clinice, secţiile, laboratoarele şi serviciile medicale clinice funcţia de şef de secţie, şef de laborator, şef de serviciu medical şi director medical se ocupă de cadrul didactic recomandat de Senatul instituţiei de învăţământ medical superior în cauză, cu aprobarea managerului şi cu avizul Consiliului de administraţie al spitalului. 

Iniţiatorii proiectului de modificare a acestei legi propun un nou text al articolului 184, alineatul 6: ”În spitalele clinice, secţiile, laboratoarele şi serviciile medicale clinice, funcţia de şef de secţie, şef de laborator, şef de serviciu medical şi director medical poate fi ocupată de un cadru didactic din învăţământul superior medical, la recomandarea Senatului instituţiei de învăţământ superior în cauză, cu aprobarea managerului şi cu avizul Consiliului de Administraţie al spitalului.” 

Parlamentarii justifică modificarea articolului din lege prin faptul că modificarea adusă în 2014 legii privind reforma în domeniul sănătăţii a avut ca efect schimbarea multor şefi de secţie, şefi de laborator, directori medicali, chiar dacă aceşti erau profesionişti, cu experienţă în domeniu şi recunoscuţi din punct de vedere social şi medical. 

”Simplul fapt că aceştia nu mai erau cadre universitare a dus la înlăturarea lor din conducerea acestor unităţi, deşi aceştia erau persoane care dovediseră de-a lungul timpului mult profesionalism şi implicare şi acumulaseră, în plus, experienţă pentru deţinerea acestor funcţii. În aceste condiţii, legislaţia în vigoare s-a dovedit una nefuncţională”, se arată în expunerea de motive la proiectul de lege. 

Parlamentarii spun că prin propunerea făcută, se elimină acele prevederi privind incompatibilităţile referitoare la categoriile vizate, acestea fiind ”vădit excesive”. 

”Este evident că, prin modificarea adusă Legii reformei în domeniul sănătăţii, se creează un sistem discriminatoriu, în sensul că se încalcă dreptul de a ocupa o funcţie de conducere medicilor care nu sunt cadre didactice, ori o astfel de reglermentare este necesar a fi corectată”, se mai precizează în expunerea de motive semnată de deputaţii PNL Raluca Surdu şi Horia Cristian. 

Proiectul de lege a fost depus, joi, la Senat, în calitate de primă Cameră sesizată. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite