Proiect de lege pentru tinerii cu dizabilităţi mintale închişi în instituţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CRJ solicită implementarea unui Mecanism Naţional de Monitorizare FOTO Adevărul
CRJ solicită implementarea unui Mecanism Naţional de Monitorizare FOTO Adevărul

Reprezentanţii Centrului pentru Resurse Juridice (CRJ) au înaintat marţi Parlamentului un proiect de lege menit să introducă un mecanism independent de monitorizare a calităţii vieţii persoanelor cu dizabilităţi închise în instituţii. Asta în condiţiile în care există peste 25.000 de copii şi tineri cu astfel de probleme sunt închişi în 717 instituţii de protecţie socială.

„În urma celor peste 70 de vizite realizate de monitorii Centrului de Resurse Juridice în centrele de acest tip în ultimul an, am constatat că beneficiarii trăiesc în condiţii extrem de grele, sunt lipsiţi de apărare, au foarte rar mijloacele de a se plânge autorităţilor statului şi se tem de represaliile personalului care-i îngrijeşte”, a declarat, marţi, managerul de program de la CRJ, Georgiana Pascu, citată de Mediafax.

Potrivit proiectului, vizitele neanunţate în instituţiile sociale şi medicale poate contribui la garantarea respectării drepturilor fundamentale ale copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi închişi în instituţii.

Se doreşte înfiinţarea unui Mecanism Naţional de Monitorizare

Astfel, propunerea vizează înfiinţarea unui Mecanism Naţional de Monitorizare, organism independent organizaţional, funcţional şi financiar, din care să facă parte persoane cu dizabilităţi şi reprezentanţi ai societăţii civile. „Acest mecanism pe care îl propunem astăzi Parlamentului României este menit să devină principala formă de monitorizare a modului în care acestor persoane li se respectă drepturile. Este un mod de a preveni posibilele abuzuri şi de a le descoperi acolo unde se petrec. Este, în fond, un mijloc de a le reda acestor oameni demnitatea”, a precizat Pascu.

În proiectul de act normativ se propune înfiinţarea Consiliul de monitorizare, autoritate administrativă autonomă cu personalitate juridică, sub controlul Senatului, cu sediul în Bucureşti.

Printre atribuţiile Consiliului se numără: verificarea legalităţii prezenţei persoanelor cu dizabilităţi în instituţii, verificarea acordării îngrijirilor de sănătate şi a serviciilor medicale, inclusiv a serviciilor medicale şi de îngrijiri de sănătate mintală, verificarea, din oficiu sau la sesizarea oricărei persoane, a cazurilor în care sunt semnalate acte de tortură, pedepse sau tratamente inumane sau degradante ori alte încălcări ale drepturilor persoanelor cu dizabilităţi şi face recomandări, ori, după caz, dispune, în condiţiile legii, măsuri cu caracter obligatoriu pentru instituţiile şi autorităţile publice.

Pe aceeaşi temă:

Premieră la CEDO. Dreptate după moarte pentru tânărul de 19 ani care a murit în condiţii crunte într-un spital de psihiatrie

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a condamnat statul român în dosarul lui Valentin Câmpeanu, un tânăr de 19 ani cu dizabilităţi intelectuale, infectat cu HIV, care a dedecedat în condiţii suspecte în 2004 la Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite