Proiect de lege. Medicii care s-au specializat în străinătate pot profesa în România doar cu condiţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii care s-au specializat în Israel, SUA, Canada, Australa sau Noua Zeelandă vor putea profesa în România doar în anumite condiţii. Una dintre ele este ca formarea efectuată într-unul din aceste state să fie echivalentă cu rezidenţiatul românesc. Aşa arată un proiect de lege lansat în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii.

O altă condiţie este ca medicul care aplică pentru un post pe baza calificării obţinute într-una din cele cinci ţări trebuie să fie cetăţean român al unui stat membru UE, SEE (Islanda, Liechtenstein şi Norvegia) sau al Elveţiei. De asemenea, potrivit proiectului de lege, persoana respectivă poate fi ruda unui cetăţean român. 

Totodată, specializarea obţinută de medicul interesat să lucreze în România trebuie să se regăsească printre specialităţile medicale prevăzute de Nomenclatorul de specialităţi medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţă medicală. O altă condiţie este ca specializarea să fi fost eliberată de autoritatea competentă în statul pe teritoriul căruia a avut loc formarea.

În plus, ea trebuie să fi fost efectuată în condiţii de studiu şi practică medicală care asigură titularului competenţa profesională similară cu cea dobândită în urma rezidenţiatului în specialitatea respectivă.

Echivalarea specialităţii durează 60 de zile de la depunerea proiectului

Echivalarea în scop profesional a titlurilor de medic specialist dobândite în Israel, SUA, Canada, Australia sau Noua Zeelandă se face de către Ministerul Sănătăţii, după consultarea Colegiului Medicilor din România, mai prevede proiectul.

Procedura de echivalare durează 60 de zile de la data înregistrării la Ministerul Sănătăţii a dosarului depus de titular. Actul normativ prevede ca dosarul să fie analizat de o comisie de echivalare, formată de preşedinte, doi membri şi un secretar pentru fiecare din specialităţile clinice şi paraclinice prevăzute de nomenclator.

În cazul în care formarea de specialist analizată întruneşte toate cerinţele, comisia de echivalare înaintează Ministerului Sănătăţii şi preşedintelui Colegiului Medicilor din România avizul favorabil de echivalare însoţit de o copie a procesului verbal întocmit în acest sens şi după caz de o copie a documentelor solicitate suplimentar de aceasta.

Echivalarea se aprobă prin ordin al Ministrului Sănătăţii şi se finalizează cu autorizarea titularului, de către Colegiul Medicilor din România.

Pe aceeaşi temă:

Birocraţia pune beţe-n roate medicilor care vor să se întoarcă în ţară

Într-o ţară fără spitale performante, absolvenţii de Medicină se bat pe locurile de rezidenţiat. Cele mai râvnite domenii

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite