Proiect: Firmele care folosesc muncitori fără contract ar putea  fi închise

Proiect: Firmele care folosesc muncitori fără contract ar putea  fi închise

Firmele care vor fi prinse cu angajaţi la negru ar putea fi închise

Societăţile comerciale care angajează lucrători la negru ar urma să aibă activitatea blocată, în cazul în care sunt depistate de către inspectorii muncii. Prevederea apare în programul de guvernare al actualului Guvern, precizează Avocatnet.ro.

Ştiri pe aceeaşi temă

Măsura are ca scop combaterea muncii nedeclarate. Aceasta ar urma să fie însoţită de majorarea drastică a amenzilor şi de realizarea unei baze de date cu toţi lucrătorii din domeniile cu risc mare de muncă la negru. Aici vor figura datele personale ale unor astfel de angajaţi şi fotografiile acestora.

Mai mult, „angajatorii vor fi obligaţi să-şi actualizeze informaţiile odată cu angajarea/concedierea de personal şi să notifice autorităţile care administrează contribuţiile sociale”mai notează Avocatnet.ro.

În plus, autorităţile ar urma să-şi intensifice eforturile şi în privinţa evaziunii: „România are cel mai mic grad de colectare a veniturilor la bugetul de stat. Este necesară cooperarea interinstituţională consolidată în scopul reducerii evaziunii. Propunem angajarea unor contracte de performanţă pentru ANAF, cu ţinte trimestriale şi măsuri corective automate la derapajele de la ţinta stabilită, precum şi un program de reducere a muncii la negru”, mai este explicat în programul de guvernare.

În prezent, în Codul Muncii este stabilit că primirea la muncă a maximum cinci persoane fără a încheia cu acestea contracte individuale de muncă este o faptă ce se pedepseşte cu amendă între 10.000 şi 20.000 de lei pentru fiecare individ. De exemplu, dacă un inspector de muncă identifică trei persoane ce lucrează la negru, angajatorul riscă o amendă minimă de 30.000 de lei şi una maximă de 60.000 de lei.

Primirea la muncă a peste cinci persoane fără încheierea de contracte individuale de muncă cu acestea este o faptă ce se sancţionează fie cu închisoare de la trei luni la doi ani, fie cu amendă penală. În astfel de cazuri, persoana care poate ajunge la închisoare este reprezentantul legal al companiei sau directorul general, potrivit sursei citate.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările